“Το καλοκαίρι που άλλαξαν όλα” του Δ. Κατσαντώνη, την Παρασκευή στη ΦΕΞ

Το βιβλίο του Δημήτρη Κατσαντώνη «Το καλοκαίρι που άλλαξαν όλα- Μέρες του ‘74», εκδόσεις Επίκεντρο, παρουσιάζεται στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, την Παρασκευή στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 20.00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Δημήτρης Κατσαντώνης,  o Χρήστος Γκαρμπούνης, γιατρός, o Τηλέμαχος Αρναούτογλου, δημοσιογράφος. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Το βιβλίο

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας, “Η Μεταπολίτευση λέμε συχνά ότι σφράγισε τη νεότερη ιστορία του τόπου. Για πολλούς από μας, σφράγισε τη ζωή μας. Μπορεί να χρησιμοποιούμε πια αόριστο χρόνο όταν αναφερόμαστε σε αυτήν, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να παραγνωρίζουμε πως αυτή ακριβώς η περίοδος μας έφτασε στον πυρήνα των ανεπτυγμένων χωρών και μας έκανε επίσης το είδος του ανθρώπου που είμαστε σήμερα”. Ένας φόρος τιμής στην πιο ελπιδοφόρα περίοδο των τελευταίων χρόνων, που εκ των υστέρων κατακρίθηκε για αυτό που δεν έγινε, αυτό το “κάτι άλλο” που όλο ερχόταν και ποτέ δεν έφτασε, η μεταβατική κατάσταση που κράτησε περισσότερο από το πρέπον.

Παρόλα αυτά, «έγινε ο καθρέφτης μας, που τον ονομάσαμε παραμορφωτικό επειδή μας βόλευε, αλλά το είδωλό μας μέσα σε αυτόν ήμασταν πράγματι εμείς – και τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κάτω από σκληρό φωτισμό. Τη μισήσαμε για αυτόν τον λόγο…”.

Οι μέρες του ’74 όπως τις βίωσε ο συγγραφέας στην Αθήνα: ένας μεγάλος λαϊκός καταυλισμός, που περικύκλωνε τα “αόρατα τείχη” του τριγώνου εξουσίας Σύνταγμα – Ομόνοια – Κολωνάκι και που ανανεωνόταν κάθε χρόνο, κάθε μήνα με ανθρώπους κάθε τύπου από όλη την επικράτεια της χώρας. Σε αυτό το μεγάλο “πρωτευουσιάνικο” χωνευτήρι, μία πραγματική Δημοκρατία έβλεπε να λειτουργεί: τη Δημοκρατία της μπάλας. Και πριν και μετά τον Ιούλιο του ’74, όποιος ήξερε μπάλα θα έπαιζε στη γειτονιά. Όποιος δεν ήξερε, έπρεπε να αποδείξει ότι θέλει να μάθει. Κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει κανέναν.

Ο συγγραφέας

Ο Δημήτρης Κατσαντώνης γεννήθηκε το 1962. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο Φυσικό Τμήμα στης Σχολής Θετικών Επιστημών του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ανέπτυξε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Διετέλεσε  Διευθυντής του Ράδιο Εγνατία (1990 – 1994),  Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 (1998 – 2001) και  Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 (2001 – 2004). Από το 2004 έως και την Aνοιξη του 2009 ήταν Διευθυντής Β.Ε. της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων METRON ANALYSIS.   Σήμερα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ερευνών To the Point. Αρθρογραφεί σε τοπικές και Αθηναϊκές εφημερίδες

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr , 27/9/2017}