Βία κατά των γυναικών: Ιδρύονται ειδικά τμήματα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις

Ενεργότερα θα συμμετέχει από δω και στο εξής η Αστυνομία στη διαχείριση του μείζονος ζητήματος της βίας κατά των γυναικών, σύμφωνα με όσα είπε από την Αλεξανδρούπολη, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.

Η κα Συρεγγέλα βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Έβρου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ο Φάρος της Ισότητας», που διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών Αλεξανδρούπολης ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, που είναι ημέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Το υπουργείο προστασίας του Πολίτη δημιουργεί τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις – είναι περίπου 73», σημείωσε η κα Συρεγγέλα, ενώ και οι αστυνομικοί θα δέχονται συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Ανήμερα της 25ης Νοεμβρίου η Γενική Γραμματεία Ισότητας θα παρουσιάσει και συγκεκριμένα στοιχεία διαχείρισης περιστατικών βίας κατά γυναικών, όμως η γενική παρατήρηση είναι ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες προχωρούν σε καταγγελίες, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα θύματα προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Η γενική τάση βέβαια θέλει τις γυναίκες στην Ελλάδα περισσότερο «σιωπηλές» σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εν τούτοις η τάση των καταγγελιών παραμένει αυξητική.

«Προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να μην υπάρχει επιστροφή στο σπίτι» σημείωσε η κα Συρεγγέλα, γι’ αυτό και πλέον υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία, ώστε οι αστυνομικοί (και όχι μόνο) να διαπιστώνουν άμεσα αν η γυναίκα πρέπει να απομακρυνθεί από το σπίτι.

Ένας ξενώνας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ 

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λειτουργεί ένας ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών (και των παιδιών τους σε ορισμένες περιπτώσεις). Ο ξενώνας λειτουργεί στην Κομοτηνή, αλλά σε διεύθυνση που για ευνόητους λόγους παραμένει απόρρητη, με την διοικητική του υπάλληλο Βασιλική Γαντά να ενημερώνει ότι από την έναρξη της λειτουργίας του (Φεβ 2014) έχουν φιλοξενηθεί και επανενταχθεί 161 άτομα (γυναίκες και παιδιά).

Η δομή χρηματοδοτείται από προγράμματα ΕΣΠΑ και όπως είπε η κα Συρεγγέλα, στοχος της Κυβέρνησης είναι να μην κλείσει κανένας ξενώνας.

Στις νέες παροχές του ξενώνα της Κομοτηνής έχει ενταχθεί και η εργασιακή στήριξη, ώστε οι ωφελούμενες γυναίκες να μπορέσουν να βρουν και δουλειά, σε περίπτωση που είναι άνεργες.

Η παραμονή ενός θύματος στον ξενώνα ξεκινά από τρεις μήνες και μπορεί να παραταθεί αν συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, οι οποίες φυσικά ελέγχονται από το προσωπικό του ξενώνα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 23/11/2019}