Αποκτά βαλκανικό τουριστικό έρεισμα η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κ. Αντωνιάδης: "Υπάρχει μία αύξηση των κρατήσεων σε ποσοστό 8% από τις Βαλκανικές χώρες" Παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο ελληνικός τουρισμός εκπέμπει θετικά σημάδια και για το 2018

Να γίνει η περιοχή πόλος έλξης για τους Βαλκάνιους τουρίστες, έχει στην στοχοθεσία της η αντιπεριφέρεια τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης μας μίλησε για την συμμετοχή της ΠΑΜ-Θ σε τρεις τουριστικές εκθέσεις βαλκανικών συμφερόντων, σε μία παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά στάθηκε και στον αυξανόμενο αριθμό προκρατήσεων που προμηνύει ένα δεύτερο συναπτό έτος ρεκόρ για τον τουρισμό της Περιφέρειας.

TARGET GROUP ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ

«Το προηγούμενο διάστημα η περιφέρειά μας συμμετείχε σε τρεις σημαντικές εκθέσεις που έγιναν σε Βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα σε Σόφια, Βουκουρέστι, Βελιγράδι», θα μας πληροφορήσει ο Κώστας Αντωνιάδης, για να μας εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από αυτές τις συμμετοχές: «Η παρουσία μας σε αυτές τις τρεις χώρες έγινε αφενός για να δείξουμε ότι σεβόμαστε τους ανθρώπους των χωρών αυτών που ασχολούνται με τον τουρισμό και προτιμούν την περιφέρειά μας, αφετέρου να δώσουμε την ευκαιρία – μέσα από το περίπτερο που είχαμε – σε όλους τους ξενοδόχους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τουρισμού, να μπορέσουν να προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους σε μεγάλα τουριστικά γραφεία».

Ο αντιπεριφερειάρχης εξηγεί ότι η συμμετοχή δεν πέφτει στο κενό, αλλά υπάρχει ανταποδοτικότητα, κι αυτή αποτυπώνεται στους αυξανόμενους αριθμούς προκρατήσεων. «Τα μηνύματα για το 2018 είναι ιδιαίτερα θετικά και ήδη υπάρχει μία αύξηση των κρατήσεων σε ποσοστό 8% από τις Βαλκανικές χώρες. Το θετικό είναι ότι και από την αγορά της Σερβίας, που κατά τη δεκαετία του ’90 λόγω πολέμου σταμάτησε η ροή τουριστών προς την περιοχή μας ενώ και τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν σε Χαλκιδική και Κατερίνη, αρχίζουν σιγά-σιγά να έρχονται ξανά στην περιοχή μας, κυρίως σε Θάσο αλλά και σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη».

Ο κος Αντωνιάδης επίσης μας πληροφορεί ότι στην έκθεση στο Βελιγράδι συμμετείχαν τέσσερις δήμοι της περιφέρειας (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου), αλλά και οι Ενώσεις Ξενοδόχων Θράκης, Καβάλας, Θάσου. «Αυτό δείχνει ότι όλοι έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε την αξία που έχει ο τουρισμός για την περιφέρειά μας, γιατί μέσα από τουρισμό αυξάνεται το τοπικό ΑΕΠ», συμπεραίνει εν προκειμένω.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η αλήθεια όμως είναι πως νομοί όπως η Ροδόπη ή η Δράμα ποτέ δεν «θα ξεχειλίσουν» από τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα νησιά και Καβάλα-Αλεξανδρούπολη να μονοπωλούν συνήθως το ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, υπάρχει προσπάθεια να έρθει στην περιοχή σιγά-σιγά και εναλλακτικός τουρισμός.

«Δεν μένουμε μόνο σε βαλκανικές χώρες, γιατί μόλις τώρα γυρίσαμε από την έκθεση του Βερολίνου, όπου εκεί είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση που γίνεται παγκοσμίως. Διεξήχθη από Τρίτη ως Κυριακή την περασμένη εβδομάδα. Η περιφέρειά μας βρέθηκε μέσα στη μεγάλη αγορά της Γερμανίας και ήδη υπάρχει αύξηση των Γερμανών στην χώρα μας και στην Περιφέρειά μας.

Το θετικό είναι πως οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται μόνο για το μοντέλο ‘ήλιος και θάλασσα’ αλλά αναζητούν και τον εναλλακτικό τουρισμό», αναφέρει ο κος Αντωνιάδης, και συνεχίζει: «Αναζητάμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός και γενικά ο τουρισμός που προτιμούν οι Γερμανοί και η περιοχή μας έχει αντίστοιχες ομορφιές να τον υποστηρίξει.

Στόχος μας είναι να προβάλλουμε και τις άγνωστες ομορφιές που έχει η περιφέρειά μας. Δεν είναι μόνο τα δύο πανέμορφα νησιά που έχουμε, είναι κι ο ορεινός όγκος, ο θρησκευτικός τουρισμός, τα σημαντικά αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία που διαθέτουμε».

Καταληκτικά, σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν και εκθέσεις της Περιφέρειας, όπως η 4η Synergeia και η Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 15/3/2018}