Αθ. Τσώνης: «Στόχος μας η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου – Καμία Περιφερειακή Ενότητα δεν θα αδικηθεί»

Ο νέος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ μιλά αποκλειστικά στην «Θ» – Η σχέση του με το αντικείμενο, ο θεματικός τουρισμός και η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ περιφερειών

Για τους νέους στόχους, το «πλάνο», την σχέση του με το αντικείμενο αλλά και την προσπάθεια με όραμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μίλησε στην «Θ» ο νέος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθανάσιος Τσώνης, στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα προς όλους τους πολίτες της περιφέρειας.

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ – ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

Ειδικότερα ο κ. Τσώνης ανέφερε επακριβως ότι «γενικά ο στόχος μας σαν καινούρια ομάδα, είναι να κάνουμε μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αυτό θα το επιτύχουμε με μια «στροφή» προς θεματικό τουρισμό. Δηλαδή με το να αναπτύξουμε και κάποια κομμάτια, που δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο. Για παράδειγμα, μιλούμε για γαστρονομικό τουρισμό, οινοτουρισμό, εκκλησιαστικό και ιατρικό τουρισμό. Υπάρχουν κάποια κομμάτια, που έχουν περιθώριο ανάπτυξης και επάνω σε αυτόν τον «άξονα» δουλεύουμε, εκμεταλλευόμενοι και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Γενικά όμως, τα βλέπουμε και σαν σύνολο, καθώς μπορεί να γίνουν δράσεις οι οποίες να καλύπτουν όλη την περιφέρειά μας. Να προσφέρουμε δηλαδή ένα πακέτο, το οποίο θα λειτουργήσει συνδυαστικά με κάθε Περιφερειακή Ενότητα, γιατί κάθε τόπος έχει να αναδείξει τα δικά του χαρακτηριστικά».

«ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

Αναφορικά με την σχέση του με τον τουρισμό, ο κ. Τσώνης υπογραμμίζει ότι «προϋπήρχε. Έχω ασχοληθεί με το κομμάτι του τουρισμού και έχω ταξιδέψει αρκετά και σε προσωπικό επίπεδο, συνεπώς έχω εικόνα και του τι συμβαίνει και αλλού».

«ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ»

«Ένα άλλο πλαίσιο που έχει θέσει και ο κ. Θεοχάρης, είναι το ότι θα συσταθεί ένα περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού στην Αθήνα, που θα συνεδριάζει ανά δίμηνο και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες τουρισμού, υπο την προεδρεία του ιδίου, προκειμένου να μπορούμε να ανταλλάζουμε απόψεις μεταξύ μας και να συνεργαστούμε – γιατί όχι; – και ανά περιφέρειες. Υπάρχουν δράσεις, που ναι μεν αφορούν σε μια περιφέρεια, αλλά μπορούν πολύ εύκολα να μεταπηδήσουν και σε μια γειτονική περιφέρεια. Για παράδειγμα, ένα project που «τρέχει» αυτήν την στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία είναι το «film office» με το οποίο έρχονται μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές από το εξωτερικό (επιπέδου Hollywood) και αναζητούν νέες περιοχές για γυρίσματα κάποιας ταινίας. Ανάλογα με το ύφος της κάθε ταινίας, η κάθε περιοχή έχει να αναδείξει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οπότε μπορεί να αναπτυχθεί μια συνεργασία επάνω σε αυτό το επίπεδο» επισήμανε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τα όσα παρέλαβε από τον προκάτοχό του κ. Κώστα Αντωνιάδη, τόνισε ότι «υπάρχει ένας κεντρικός άξονας που γενικά έχει χαράξει και ο Περιφερειάρχης μας κ. Χρήστος Μέτιος και επάνω σε αυτόν τον άξονα, προσθέτουμε διάφορες παραμέτρους».

«ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ – ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ»

Κλείνοντας στο μήνυμά του προς όλους τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα προς όλους τους εμπλεκομένους με τον τουρισμό στην περιφέρειά μας, ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και γενικά μπορεί να φέρει μια ανάπτυξη στην περιφέρειά μας, η οποία γενικά έχει να αναδείξει πάρα πολλά χαρακτηριστικά τα οποία, μερικές φορές, ούτε και εμείς οι ίδιοι τα ξέρουμε. Αν ασχοληθούμε λίγο πιο εντατικά θα δούμε ότι κρύβονται μυστικά και ιστορίες που ούτε και εμείς οι ίδιοι, που ανήκουμε σε αυτήν την περιφέρεια, δεν γνωρίζουμε. Αυτά προσπαθούμε να καταγράψουμε τώρα, ώστε να τα αναδείξουμε και να τα επικοινωνήσουμε προς τα έξω. Γενικότερα, παρόλο που η καταγωγή μου είναι από τον Έβρο, δεν πρόκειται καμία Περιφερειακή Ενότητα να αισθανθεί αδικημένη. Θα δουλέψουμε ισάξια και ισόποσα για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άλλωστε αυτές εκπροσωπούμε. Είναι μέσα στο πρόγραμμα να έρθουμε σε επαφή με όλους τους θεσμικούς και εμπλεκόμενους φορείς και αυτό που θα ζητήσω προσωπικά είναι να γίνει μια γραπτή καταγραφή των προτάσεων και των σκέψεων του καθενός, γιατί ναι μεν καλά τα συζητούμε προφορικά αλλά τα γραπτά μένουν και επάνω σε αυτά θα δουλέψουμε. Θα ήθελα να μου καταθέσει ο καθένας γραπτώς τις προτάσεις του, να αξιολογηθούν και να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε επάνω σε αυτές».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/9/2019}