Κλείνουν ή υπολειτουργούν μεγάλες επιχειρήσεις, πλήττεται η τοπική οικονομία

Υπολειτουργούν τα Κλωστήρια Θράκης (Ακκάς), απλήρωτοι εργαζόμενοι από τον περασμένο Φεβρουάριο, έκλεισε το ξενοδοχείο Αρκάδια – Μεγαλώνει η ανεργία όπως και η μετανάστευση στο εξωτερικό, επιτακτική ανάγκη να στηριχτεί η τοπική οικονομία με πραγματικές επενδύσεις

Υπολειτουργούν τα Κλωστήρια Θράκης (Ακκάς), έκλεισε το ξενοδοχείο Αρκάδια. Οι παραπάνω εξελίξεις σηματοδοτούν τα διαδοχικά πλήγματα που δέχεται η τοπική οικονομία της Ροδόπης, με την ανεργία να καλπάζει και τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ευοίωνα να είναι. Σε διάρκεια περίπου ενός μήνα έγινε γνωστό ότι μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα έβαλε τέλος στην λειτουργία της, ενώ παράλληλα ένα εργοστάσιο της βιομηχανικής περιοχής έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους για πολλούς μήνες και λειτουργεί οριακά με ελάχιστο προσωπικό. Τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις επιβεβαιώνει στον «Χ» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός, περιγράφοντας τις ενέργειες που γίνονται εκ μέρους της διοίκησης.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο για τα Κλωστήρια Θράκης

Την εξέλιξη για τα Κλωστήρια Θράκης έκανε γνωστή το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής. Εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο των Κλωστηρίων Θράκης (Ακκάς), οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους μετά την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο. Για ακόμη μία φορά η εργοδοτική «βουλιμία» αλλά και η κυβερνητική ανοχή οδηγούν στο να αυξηθεί η λίστα των ανέργων στη χώρα μας. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα Κλωστήρια Θράκης, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, με στόχο να υπερασπιστούν τη δουλειά τους και κατ΄ επέκταση τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους».

Σε επίσχεση εργασίας από 9 Μαΐου, απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο

Ένα ενδεχόμενο λουκέτο στα Κλωστήρια Θράκης (Ακκάς) στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, θα σημάνει  ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το εργοστάσιο όπως μας ενημερώνουν αρμοδίως δεν έχει κλείσει, αλλά υπολειτουργεί αφού στο προσωπικό ανακοινώθηκε ότι για κάποιους μήνες δεν χρειάζεται να απασχοληθεί το σύνολο των εργαζομένων, αλλά μόνο μέρος αυτών.  Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 9 Μαΐου 2019, ενώ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την διοίκηση του εργοστασίου, ώστε τόσο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα όσο και να λειτουργήσει πλήρως η επιχείρηση.

«Βιώνουμε ένα καθεστώς ομηρίας, δεν μπορούμε να δεχτούμε κάποιοι να πάνε για δουλειά και κάποιοι άλλοι όχι», μας λέει εργαζόμενος. Το γεγονός ότι προ κάποιου διαστήματος το εργοστάσιο δεν διέθετε καθόλου πρώτη ύλη και είχε παύσει εντελώς την λειτουργία του, οδήγησε τους εργαζόμενους στο να προχωρήσουν στην επίσχεση και έτσι να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Σήμερα το εργοστάσιο παράγει μία ποσότητα νήματος, αλλά μικρή σε σχέση με την δυναμικότητα του εργοστασίου.

Έκλεισε το ξενοδοχείο Αρκάδια

Το λουκέτο στο ξενοδοχείο Αρκάδια επιβεβαίωσε στον «Χ» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός. Πρόκειται για μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα που τίθεται εκτός λειτουργίας στο νομό Ροδόπης τα τελευταία χρόνια, μετά από το Ξενία και το Φιλία. Οι αρνητικές ειδήσεις για την τοπική οικονομία της Ροδόπης διαδέχονται η μία την άλλη. Οι τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πέρασαν χωρίς κανένας να μιλήσει επί της ουσίας για το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής, την ανεργία. Στις βουλευτικές εκλογές που έρχονται οι «άρχοντες» οφείλουν να αναλάβουν επιτέλους σοβαρές πρωτοβουλίες για την περιοχή, προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 19/6/2019}