Το ΔΠΘ μαθαίνει ελληνικά στην Αμερική

Μέσω προγράμματος ενήλικοι ομογενείς ξαναθυμούνται τα ελληνικά τους!

Το Refresh Your Greek είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που βοηθά ενήλικους ομογενείς στην Αμερική να ξαναθυμηθούν τα Ελληνικά τους και συνδιοργανώνεται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Σικάγο, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΣυνΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Διδάσκουν σε αυτό εθελοντικά, απόφοιτοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ. Καθηγητές είναι οι: Ζωή Ιωαννίδου, Εβελίνα Βαβάτση, Χριστίνα Φιλιππάκη, Αγγελική Κεφαλά, Karen Chanagkian και η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επισκέπτρια καθηγήτρια στο University of Chicago, Ζωή Γαβριηλίδου. Στο πρόγραμμα έχουν λάβει συνολικά μέρος 66 άτομα και 33 από αυτά έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τον 1ο κύκλο.

Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι σημαντική για εμένα;

Συμμετέχοντες μαθητές του προγράμματος μιλούν για τα οφέλη που προκύπτουν από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και τη σύνδεση που αποκτούν με το οικογενειακό τους παρελθόν. «Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ σημαντική για εμένα, γιατί είναι η γλώσσα του άντρα και του πατέρα μου» ανέφερε μία εκ των συμμετεχόντων μαθητών, η Σβιτλάνα Πετροπούλου. Επίσης, «επιτυγχάνεται η σύνδεση με τις γλώσσες της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της δημοκρατίας και της πολιτιστικής ιστορίας» δήλωσε η Michelle Brown. Η Δήμητρα Παπαδόπουλος, τόνισε το γεγονός, πως το πρόγραμμα της παρέχει εύκολη επικοινωνία με την οικογένειά της στην Ελλάδα, τόσο προφορικά όσο και γραπτά. Σύμφωνα, με τους Peter Korovessis και Christina Tzilos η εκμάθηση των ελληνικών τους βοηθά να κατανοήσουν τον πολιτισμό αλλά και την πίστη τους. «Η ελληνική μας κληρονομιά είναι πλούσια, γεμάτη ιστορία, μυθολογία, τραγωδία και κωμωδία» ανέφερε η Christina Staminson.

Οι μαθητές, στη συνέχεια του βίντεο μίλησαν για την εκτίμηση που τρέφουν για το πρόγραμμα και τόνισαν πως σε μία χώρα που οι ευκαιρίες είναι λίγες για την εξάσκηση των ελληνικών, το «Refresh Your Greek» βρίσκεται εκεί για να τους τις παρέχει. Η πρακτική της επικοινωνίας, η υποστήριξη των δασκάλων και η έλλειψη πίεσης για την ολοκλήρωση των εργασιών είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν οι συμμετέχοντες.

Μία γλώσσα αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που αλλάζει αλλά και χάνεται αν ξεχαστεί. Έτσι, η ανάγκη για την συνέχιση και διατήρηση των ελληνικών όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος ακόμα και μετά την ολοκλήρωσή του, δείχνουν τη διάθεσή τους για την περαιτέρω ασχολία τους με την ελληνική γλώσσα, με το πρόγραμμα «Refresh Your Greek», να βάζει ένα μικρό αλλά τόσο σημαντικό λιθαράκι για την διάδοση και διατήρηση των ελληνικών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 9/2/2023}