Τμήμα Παρευξείνιων Χωρών: Οι πρώτοι 37 απέκτησαν πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας

Παρών ο μητροπολίτης, η Αντριάνα Μουτσοχασάναϊ από την Καβάλα ανέγνωσε τον όρκο

Το κατώφλι προς την κοινωνία και τις απαιτήσεις της, με το πτυχίο ανά χείρας, διαβαίνουν 68 απόφοιτοι του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ. Ορκίστηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου, στο κεντρικό αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής Κομοτηνής, σε μία τελετή με απρόοπτα, αλλά και καλές ειδήσεις για τους αποφοίτους.

Με λόγια καρδιάς απευθύνθηκε σε αποφοίτους, γονείς αυτών και συγγενείς, η πρόεδρος του τμήματος Μαρία Δημάση. «Τελειώσατε με επιτυχία τις προπτυχιακές σας σπουδές και είναι μία ημέρα χαράς για εσάς, αλλά και τους γονείς σας που είδαν τους αγώνες, τους κόπους και την στήριξή τους να καρποφορούν» είπε σε γεμάτο αμφιθέατρο η κα Δημάση, για να μοιραστεί με όλους την είδηση ότι 37 απόφοιτοι του Τμήματος απέκτησαν ήδη το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να διδάξουν την ξένη γλώσσα της επιλογής τους ή ακόμη και να ανοίξουν δικό τους φροντιστήριο.

Ανάμεσα στους χθεσινούς 68 αποφοίτους υπάρχουν επίσης κάποιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν άμεσα το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας. Επίσης στη διάρκεια της τελετής έγινε γνωστό ότι οι πτυχιούχοι του Τμήματος θα μπορούν να διδάξουν σε όλες τις δομές Διά Βίου Μάθησης των Δήμων της χώρας, συμμετέχοντας στις προκηρύξεις του ΙΝΕΔΕΒΙΜ.  Καταληκτικά η πρόεδρος κάλεσε τους αποφοίτους να διατηρούν επαφή με το Τμήμα και με δομές του, όπως ο «Ρωσικός Κόσμος» προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες και άρα καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Για τους αποφοίτους του τμήματος που διαπρέπουν και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, μίλησε ο αν. πρόεδρος Ηλίας Πετρόπουλος. Αναφέρθηκε στα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργεί το Τμήμα και διαβεβαίωσε τη στήριξη των διδασκόντων σε όσους επιλέγουν να ακολουθήσουν κάποιο μεταπτυχιακό και διδακτορικό.

Η Κομοτηνή πάντα θα είναι μία ανοιχτή αγκαλιά για εσάς, είπε στους 68 απόφοιτους του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας κατόπιν πρόσκλησης που δέχτηκε από τη διοίκηση του τμήματος. Η Αντριάνα Μουτσοχασάναϊ από την Καβάλα ανέγνωσε τον όρκο με βαθμό 9,4 και επανέλαβαν οι συμφοιτητές της.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 22/11/2018}