Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού και της Ανατολικής Ρωμυλίας

Η θυσία των προγόνων να αποτελεί οδηγό για τους νεότερους κάλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων

Τελέσθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα θύματα της Θρακικής γενοκτονίας από τους Νεότουρκους, στο Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής, κατά την οποία μετείχαν ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυΐδ, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Στην Θεία Λειτουργία έδωσαν το «παρών» Τοπικοί Φορείς, Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής  και πλήθος κόσμου, που θέλησε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τους προγόνους του.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ κ. Χρήστος Μορφακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του «Μαύρου Πάσχα» του Θρακικού Ελληνισμού, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της Πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για το γεγονός πως από πέρυσι καθιερώθηκε το μνημόσυνο αλλά παράλληλα ήταν αυτός που ζήτησε την ανέγερση του μνημείου, προκειμένου να θυμίζει στους νέους το θάρρος και την αυταπάρνηση των πεσόντων προγόνων τους, διατηρώντας παράλληλα άσβεστη την ελπίδα στο Θεό.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, είναι χρέος όλων να παραμείνει άσβεστη η θυσία των προγόνων μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από εκδηλώσεις μνήμης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Μνημείο των θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού, που υπάρχει στον αύλειο χώρο του ναού με την τελετή να ολοκληρώνεται με τους παρευρισκομένους να ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, του Βασίλη Στοάκη, 16/4/2019}