Τι είπαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ροδόπης στον πρωθυπουργό

Φορολογικοί συντελεστές, παραεμπόριο, κάθετος άξονας Νυμφαίας, σύνδεση ΔΠΘ με την παραγωγή, ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Την ευκαιρία να θέσουν μία ατζέντα αιτημάτων στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν οι δύο πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης και Αντώνης Γραβάνης. Αμφότεροι συμμετείχαν στη σύσκεψη παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 30 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, ενόψει ΔΕΘ, μετά από πρόσκληση του υφυπουργού Εσωτερικών/τομέας Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρου Καράογλου.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: «Ευχαριστώ για την υποδοχή, και είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ως πρωθυπουργός -χωρίς, όμως, να αλλάξω τις συνήθειές μου, διότι από τότε που ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης επέλεγα πάντα να βρίσκομαι κοντά σας λίγες μέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση, για να μπορούμε να συζητήσουμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά. Το ίδιο  θα κάνουμε και σήμερα. Γνωριζόμαστε όλοι, εξάλλου, και γνωρίζετε ότι ο σκοπός αυτών των συσκέψεων και συζητήσεων είναι να είναι ουσιαστικές και παραγωγικές. 

Γι’ αυτό έχουμε μαζί και το κυβερνητικό μας επιτελείο, δια του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, του κ. Σκέρτσου, για να καταγράψουμε τις προτάσεις σας και τις απόψεις σας, έτσι ώστε το επόμενο Σαββατοκύριακο να μπορούμε να ενσωματώσουμε τις σκέψεις μας στο συνολικό σχέδιο το οποίο θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, θα έχω την ευκαιρία στο τέλος -όπως κάνουμε πάντα- να συνοψίσω και να πω κάποιες σκέψεις για αυτά τα οποία άκουσα.

Οπότε, ο λόγος επιστρέφει στον Θόδωρο, ο οποίος φαντάζομαι θα δώσει πρώτα τον λόγο στον δήμαρχο. Δήμαρχε, να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου καλή αρχή, καλή δύναμη στο έργο σου. Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις της πόλης».

Η ατζέντα των προέδρων των Επιμελητηρίων Ροδόπης 

Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για τα προβλήματα και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.

Η τοποθέτηση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκου Αγγελίδη ήταν η ακόλουθη:

«Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις πρέπει να βρουν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θωρακισμένη και εύρωστη οικονομικά, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Καίριο ζήτημα, ειδικά για την περιοχή της Θράκης, είναι να παραμείνει ο κόσμος της σε αυτήν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συνολικά προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα:

Α) Να υπάρξει από την πολιτεία ξεχωριστή στρατηγική για τη Θράκη (οι γεωπολιτικές εξελίξεις το απαιτούν).

Β) Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη διάσωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων της Θράκης μέσα από διάφορα μέτρα, όπως φορολογικά, πάταξη παρεμπορίου, 12%.

Γ) Δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη του τουρισμού, της μεταποίησης και του εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή.

Δ) Θράκη ενεργειακό κέντρο μεταφοράς και μεταποίησης με ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία (ανταποδοτικές παροχές).

Ε) Ανάπτυξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, γύρω από το οποίο θα μπορέσει να χτιστεί η οικονομία της περιοχής και σύνδεση με τον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Μακάζα (φορτηγά – λεωφορεία).

ΣΤ) Σύνδεση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με την παραγωγή.

Ζ) Ενδυνάμωση της Κομοτηνής ως Διοικητικό Κέντρο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και ενίσχυσή της με όλες τις υπηρεσίες που αφορούν την Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Η) Λόγω της μεταφοράς κεφαλαίων από την περιοχή μας προς τη γειτονική Βουλγαρία, εξαιτίας της αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει το παρεμπόριο που διενεργείται, προτείνουμε ως αντισταθμιστικό μέτρο τη δημιουργία διοδίων στον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Μακάζα με διπλό στόχο, α) την εισροή χρημάτων στη Ροδόπη (εισπράξεις στον Δήμο Κομοτηνής) και β) την αποτροπή επιπλέον μεταφοράς κεφαλαίων στη Βουλγαρία, λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς.».

Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο ο Αντώνης Γραβάνης πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης είχε την ευκαιρία να θέσει όλα τα θέματα της επιχειρηματικότητας της Ροδόπης.  Φορολογικοί συντελεστές, παραεμπόριο, μικροπιστώσεις, Κάθετος Άξονας, διαχείριση ιδιωτικού χρέους κυριάρχησαν στην ατζέντα της συνάντησης και διαπιστώθηκε η ξεκάθαρη η βούληση του πρωθυπουργού να στηρίξει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και να λυθούν βασικά προβλήματα που χρονίζουν.

Εννέα στοχευμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και της Περιφερειακής Βιομηχανίας

Η κατάλληλη βιομηχανική πολιτική για την περιφέρεια, η ανάπτυξη των υποδομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, η καινοτομία και η εξωστρέφεια, και, η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, είναι οι τέσσερις τομείς πολιτικής που συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΒΕ στον πρωθυπουργό για την επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης, και σύγκλισης καθώς επίσης και για την έμπρακτη υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας είναι:

Α] Βιομηχανική πολιτική για την περιφέρεια:

Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Θράκη και την παραμεθόρια περιοχή της Μακεδονίας και της Ηπείρου

Στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της περιφερειακής βιομηχανίας    

Β] Επιχειρηματικές υποδομές:

Δημιουργία «Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου Θεσσαλονίκης»

Αναβάθμιση περιβαλλοντικών υποδομών και εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών σε όλες τις ΒΙ.ΠΕ. της Βορείου Ελλάδος

Νομοθετική ρύθμιση για χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε «οργανωμένους υποδοχείς»

Γ] Καινοτομία – Εξωστρέφεια:

Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο «Thess INTEC»

Φορέας προώθησης και προβολής Μακεδονικών προϊόντων

Δ] Παραγωγικές επενδύσεις:

Υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στην περιφέρεια, με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων βιομηχανικής αναδιάρθρωσης. 

Υποπρόγραμμα 1: Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας,

Υποπρόγραμμα 2: Κλαδική πολιτική. 

Υποπρόγραμμα 3: Οριζόντιες ενισχύσεις. 

Άρση των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου. 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 31/8/2019}