Γ. Μανιός: «Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;»

«Πόδι» στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Καβάλας από τους Σκοπιανούς

Ένα νέο μέτωπο ανοίγει η «Συμφωνία των Πρεσπών» σε πρακτικό επίπεδο, καθώς οι Σκοπιανοί ψαράδες θα μπορούν να βάλουν… «πόδι» στα νερά της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, προκαλώντας ήδη έντονες αντιδράσεις στους Έλληνες αλιείς.

Κάτι που έχει ανακοινωθεί και από στόματος του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανέφερε ότι «θα μπορούμε να έχουμε πλήρες δικαίωμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ως χώρα που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Αυτό δεν ήταν δυνατό μέχρι τώρα, γιατί είχαμε πρόβλημα με την Ελλάδα».

ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΝΕΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Ο Ζάεφ επικαλείται το άρθρο 13 της «Συμφωνίας των Πρεσπών» για τα περίκλειστα κράτη, αυτά δηλαδή που δεν έχουν θάλασσα. Με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα, αφού όμως προηγουμένως καθοριστεί η ελληνική ΑΟΖ.  «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν νέες συμφωνίες στο μέλλον, χωρίς τις οποίες τα Σκόπια δε θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ελληνικές θάλασσες» εξηγεί ο διεθνολόγος Μιχάλης Ρέλλος.

Γ. ΜΑΝΙΟΣ: «ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ;»

Σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω στην «Θ» ο Πρόεδρος Γρι-Γρι Καβάλας κ. Γιάννης Μανιός, επισήμανε ότι «οι Σκοπιανοί θέλουν να έχουν πρόσβαση. Ο κ. Παπαδημούλης το είπε αυτό εδώ και δυο –τρεις μήνες. Ζητούν το λιμάνι της Καβάλας για αλιεία. Δεν πάνε από την άλλη μεριά. Από την δική μας θέλουν. Τι να πούμε εμείς επάνω σε αυτό; Είναι δυνατόν να έρθουν οι Σκοπιανοί να δουλέψουν στην Ελλάδα; Ακόμη και να περάσει η «Συμφωνία των Πρεσπών» από την Βουλή, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει γιατί πρώτα από όλα τα Σκόπια δεν έχουν αλιείς. Τι δουλειά έχουν οι Σκοπιανοί με την αλιεία; Εκτός αν πάρουν Βούλγαρους που έχουν κάποια τεχνογνωσία, αλλά και αυτούς εμείς τους μαθαίνουμε. Ή εκτός αν τους βοηθήσουν οι Τούρκοι, οι οποίοι ήδη αλωνίζουν το Θρακικό Πέλαγος».

«ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ»

«Τώρα έχουμε και τους Σκοπιανούς. Αυτά να τα βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θάλασσα δεν είναι μόνο ελληνική, είναι και ευρωπαϊκή. Όταν εγώ έχω είτε στην Μεσόγειο, είτε στο Βόρειο Αιγαίο, ένα σωρό περιορισμούς και απαγορευτικά από την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, εγώ δεν μπορώ να έχω και τους Σκοπιανούς. Να βάλω τότε και μια σκοπιανή σημαία η μια τούρκικη σημαία και να…δουλεύω όπως θέλω. Μετά βέβαια θα έρθει το wwf να μου πει για αειφόρο ανάπτυξη και για προστασίες» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτά είναι λόγια πολιτικών που τα λένε για να ακούγονται και για να λένε ότι κάτι κάνουν. Είναι λίγα και τα «ψωμιά» του Ζάεφ. Είναι δυνατόν να έρθει εδώ να δουλέψει ο Σκοπιανός και ο οποιοσδήποτε. Εξάλλου δεν έχει την τεχνογνωσία να αλιεύσει. Έχει αλιευτικά; Έχει θάλασσα; Πρέπει να δανειστεί την τεχνογνωσία και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάρει μια τούρκικη εταιρία, να βάλει σκοπιανή σημαία και να δουλεύουν ως Σκοπιανοί. Δεν έχουν αλιεία τα Σκόπια. Όσο πιθανόν είναι ότι στην Ελλάδα θα κάνουμε πυραύλους και θα πάμε στον Άρη, άλλο τόσο πιθανόν είναι οι Σκοπιανοί να γνωρίζουν από αλιεία και να έχουν την τεχνογνωσία και τα αλιευτικά σκάφη. Και τα τούρκικα αλιευτικά, δεν είναι τουρκικά. Τα παράτησαν οι Ιταλοί στους Τούρκους. Ιταλικές ήταν οι εταιρίες».

{Πηγή δημοσίευσης: www.thraki.com.gr,  29/9/2018}