Την έκθεση «Θρακών Άσμα» επιμελήθηκε η Κομοτηναία Δόμνα Χανουμίδου

Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της συνεργασίας της θεωρητικού τέχνης και επιμελήτριας με τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων»

Την υπογραφή της Κομοτηναίας θεωρητικού τέχνης και επιμελήτριας Δόμνας Χανουμίδου και την σφραγίδα του συλλόγου Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων», φέρει η έκθεση «Θρακών Άσμα». Άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της Τρίτης 14 Μαΐου στην Δημοτική Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Κομοτηνής, και το αποτέλεσμα της συνεργασίας της θεωρητικού τέχνης και επιμελήτριας με τον τοπικό σύλλογο καλλιτεχνών είναι εντυπωσιακό.

Το θέμα της έκθεσης έχει ως σημείο αναφοράς το ποίημα «Θρακών Άσμα» του γνωστού Θρακιώτη ποιητή Γεώργιου Βιζυηνού. Γνωστοί εικαστικοί καλλιτέχνες αποτύπωσαν εικαστικά τι οραματίζονται για τη Θράκη, μια ακριτική περιοχή της Ελλάδας, που ιστορικά και γεωγραφικά βρισκόταν από την αρχαιότητα ακόμα, στο μεταίχμιο πολιτισμών. Μια περιοχή που γέννησε θρησκείες, προσωπικότητες, ήθη και έθιμα, και που φέρει ανεξίτηλα πάνω της τη σφραγίδα του διαλόγου ετερόκλητων στοιχείων ως δείγμα της σύγχρονης διαπολιτισμικής κοινωνίας.

Με έδρα την Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται η κα Χανουμίδου οργανώνοντας εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Η επιθυμία της να δραστηριοποιηθεί και στην ιδιαίτερή της πατρίδα, την Κομοτηνή, την παρακίνησε να χτυπήσει την πόρτα του συλλόγου καλλιτεχνών Αθηνίων. Και εκεί βρήκε ευήκοα ώτα με τον πρόεδρο Άρη Ασσαριωτάκη και τα μέλη να δέχονται με χαρά την πρόταση για φιλοξενία αυτής της έκθεσης. Η κα Χανουμίδου συγκέντρωσε μία ομάδα καλλιτεχνών, οι μισοί εκ των οποίων εργάστηκαν αποτυπώνοντας το όραμά τους για την Θράκη. Παράλληλα στην ίδια έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος της προσωπικής της συλλογής. Η θεωρητικός τέχνης αναγνώρισε την σπουδαία προσπάθεια που γίνεται στον σύλλογο καλλιτεχνών και εξήρε το γεγονός ότι έδωσε ζωή σε ένα κτίριο – στολίδι.  Επιφυλάχτηκε για συνεργασία με τον σύλλογο καλλιτεχνών και στο μέλλον.

Στην έκθεση συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες: Βλασερού Μαρία, Γεωργακοπούλου Πηνελόπη, Ζαχαρούδης Στέλιος, Κώνστα Δώρα, Λεοντόπουλος Νίκος, Ρωμανού Λίνα, Σταμπολίτη Κατερίνα, Τουτουνζόγλου Ξανθή, Χαρκούτση Μαρία, Χορμοβίτη Βιργινία. Θα παρουσιαστεί επίσης για πρώτη φορά μέρος της προσωπικής συλλογής της Δόμνας Χανουμίδου με έργα των Γιακουμάκη Αντώνη, Βούρου Γιάννη, Σπυράκη Μαρίας, Τσάλιου Μάνθας, Φτελκόπουλου Γαβριήλ, Φωλίνα Στέφανου, Vialle.

Η ομαδική εικαστική έκθεση Θρακών Άσμα θα φιλοξενείται στη Δημοτική Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη Κομοτηνής έως τις 25 Μαΐου 2019.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 16/5/2019}