Επαφές στη Ροδόπη για τη Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.

Μέσω τρίτης εταιρίας διερευνά την αγορά και «μετράει» το κλίμα στην Ροδόπη. Γίνονται συναντήσεις με ανθρώπους της περιοχής για να εκτιμηθεί το «όχι» στις εξορυκτικές δραστηριότητες – Η αναφορά του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις Σκουριές αλλά και οι βεβαιώσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος

Από το μηδέν προσπαθεί να ανοίξει ξανά την συζήτηση για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή της Ροδόπης η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε., εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έναρξη ή μη ερευνητικού προγράμματος στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου Ε5 Π.Ε. Ροδόπης.

Νέος κύκλος επαφών

Ο νέος κύκλος επαφών ξεκινάει από μία εντελώς διαφορετική βάση. Σε μεσάζουσα εταιρία ανέθεσε την διερεύνηση του κλίματος η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε. Πιο συγκεκριμένα, εταιρία ερευνών τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσει επαφές με έχοντες δημόσιο λόγο στην Ροδόπη, προκειμένου να δουν εάν υπάρχει περιθώριο επενδύσεων στην περιοχή, αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία, ή εάν το «όχι» της Ροδόπης στον χρυσό παραμένει το ίδιο ηχηρό με αυτό που είχε διατυπωθεί προ μερικών ετών. Η Μεταλλευτική Θράκης φέρεται ότι θέλει να ξεκινήσει μία πιο ήπια προσέγγιση των ανθρώπων της περιοχής, προκειμένου να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους, γι’ αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν οι φορείς της περιοχής.

Μία μέρα μετά τις εκλογές

Σημειολογία έχει και το γεγονός ότι ο νέος κύκλος επαφών ξεκίνησε μία μέρα μετά τις εθνικές εκλογές. Βεβαίως, η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με επίσημες τοποθετήσεις της κάνει λόγο για την ανάγκη αειφόρου ανάπτυξης, με στόχο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πάντως, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την προχθεσινή τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου, έκανε αναφορά μεταξύ άλλων και σε ένα εξορυκτικό έργο, τις Σκουριές. Είπε χαρακτηριστικά: «Φυσικά, η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την προστασία του περιβάλλοντος. Και γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά κάτι που βιώνουμε ήδη στην καθημερινότητά μας. Όσον αφορά στην οικονομία, γνωρίζουμε ότι η ενέργεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πρόοδο της χώρας σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Η ενέργεια έχει την προοπτική να γίνει ένας καταλύτης ανάπτυξης για την οικονομία μας. Και το κλειδί για να το πετύχουμε αυτό είναι να δώσουμε προτεραιότητα στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού επενδυτικού πλαισίου, φιλικού στην επιχειρηματικότητα. Αντίστοιχα σημαντική για την οικονομία μας είναι, φυσικά, και η περιβαλλοντική πολιτική. Ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρ’ ότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Δύο, άλλωστε, εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, το Ελληνικό και οι Σκουριές, είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 11/7/2019}