«Οι Τούρκοι μπορεί να μην μπαίνουν σπίτι μας, αλλά πλησιάζουν» – Νέα δεδομένα στο Θρακικό Πέλαγος

Αλλάζει το τοπίο στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα στο Θρακικό Πέλαγος ύστερα από την οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Δασών & Γεωργίας της γείτονος

Η οδηγία προτρέπει τους Τούρκους ψαράδες να μη ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στο Αιγαίο όταν Τούρκοι ψαράδες «παρενοχλήθηκαν» από την ελληνική ακτοφυλακήεπειδή άπλωσαν τα δίχτυα τους 6 μίλια ανοιχτά της Σάμου και 4 μίλια ανοιχτά του Αγαθονησίου.

Την είδηση αυτή υποδέχθηκαν με ανακούφιση οι Έλληνες ψαράδες που όμως παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Η κατάσταση έχει καλυτερέψει κάπως τις τελευταίες 10 μέρες, αλλά μη μπερδεύεστε. Οι Τούρκοι μπορεί να μην μπαίνουν σπίτι μας, αλλά πλησιάζουν. Μη ξεχνάμε ότι και τη Ζουράφα τη θεωρούν δικό τους έδαφος», επισημαίνει ο Πρόεδρος των Αλιέων Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Σαρίκας.

Ο ίδιος θεωρεί πως η σύσταση στους Τούρκους ψαράδες έγινε κατόπιν πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πως ουσιαστικά πρόκειται για πολιτικούς ελιγμούς κι όχι για μόνιμη λύση.

«Αυτοί τώρα λένε ότι «το καθήκον μας το κάναμε», αλλά η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εδώ και χρόνια», καταλήγει ο Δημήτρης Σαρίκας που έχει πολλάκις στο παρελθόν καταγγείλει παρενοχλήσεις και προκλητική εκ μέρος των Τούρκων συναδέλφων του συμπεριφορά.

Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν στη θαλάσσια περιοχή της Θράκης, Τούρκος ψαράς άνοιξε πυρ εναντίον Έλληνα, με το ζήτημα να λαμβάνει έκτοτε μεγαλύτερη διάσταση.

Ακολούθησε εξώδικο των αλιέων που κατήγγειλαν τη μείωση των αποθεμάτων στη θάλασσα, καλώντας όλους τους αρμόδιους να πάρουν θέση, αφού δεν μπορούν να εγγυηθούν οι ίδιοι την ασφάλειά τους.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 25/9/2018}