Δεν θα γίνουν hot spot στη Θράκη λέει πάλι η κυβέρνηση, αλλά…

Για άλλη μία φορά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είπε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για λειτουργία hotspot μεταναστών/προσφύγων στη Θράκη. Και μάλιστα αυτή τη φορά το είπε από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε για μια «περιοδεία εργασίας», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος.

Σε μια αποστροφή του λόγου του όμως, ο Υπουργός, παραδέχτηκε ότι το σενάριο δημιουργίας hotspot στον Έβρο «έχει πέσει στο τραπέζι» και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σχολιάζοντας την δήλωση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο κος Βίτσας είπε ότι το να συμπεριληφθεί ο Έβρος στη συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. σημαίνει αυτόματα τη δημιουργία hotspot και πιο συγκεκριμένα είπε: «Εμείς όχι απλά δεν σκεφτόμαστε τέτοια πρόταση, αλλά όποτε αναφέρεται την απορρίπτουμε. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή στον Έβρο, πέρα από το να βελτιώσουμε τις συνθήκες είναι να ξαναξεκινήσει η συμφωνία επανεισδοχής προς την Τουρκία. Την Ευρωπαική Ένωση προς την Τουρκία και την Τουρκία στην Ευρωπαίκή Ένωση την επικαλούμαστε μόνο για τη μείωση των ροών».

Ο κος Βίτσας επισκέφτηκε την περιοχή και έφτασε μέχρι το Φυλάκιο και το εκεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, για το οποίο είπε ότι δεν θα επεκταθεί, αλλά θα καλυτερεύσουν οι συνθήκες εκεί. Αξίζει όμως να σημειωθεί και η παραδοχή του ότι οι ροές μεταναστών και προσφύγων από τον Έβρο έχουν «τριπλασιαστεί», αν και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στην Ελλάδα 44.796 άτομα, εκ των οποίων τα 15.632 διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία. Πέρυσι ο αριθμός των ατόμων που είχαν περάσει στην Ελλάδα παρατύπως μέσω των χερσαίων συνόρων ήταν 5.551 σε σύνολο εισερχομένων 35.052

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 28/11/2018}