Ελάχιστες εταιρείες του κλάδου οικοδόμων απέμειναν στη Θράκη

Η διακοπή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες για αγορά κατοικίας, οδήγησαν σε διάλυση τις οικοδομικές Επιχειρήσεις – Ελπίδες μικρής ανάκαμψης, με το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”

Για τη κρίση που επικρατεί στον κλάδο της κατασκευής κτιρίων, για τις πιθανότητες ανάκαμψης και για το τι μέλλει γενέσθαι στην κατασκευή κτιρίων στην Αλεξανδρούπολή, αλλά και σε όλη την Θράκη, μίλησε στην Τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Πρόεδρος Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Θράκης και Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας  Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, Γιώργος Γεωργιάδης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, η οικονομική κρίση επέφερε βαρύτατο πλήγμα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία για την πορεία της συμβολής του κλάδου στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία και στις θέσεις απασχόλησης, από το 2006 έως σήμερα.

Σε επίπεδο οικοδομής, η διακοπή της χρηματοδότησης από τις Τράπεζες για αγορά κατοικίας και κατά συνέπεια η κατάρρευση της ζήτησης, οδήγησαν σε ουσιαστική διάλυση του κλάδου.

Επιπροσθέτως ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως από το 2014 ο κατασκευαστικός κλάδος περιμένει να «ανοίξει» το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με το οποίο θα λυνόταν σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος.

Συν τοις άλλοις, η ύπαρξη του φαινομένου του παραεμπορίου και στον κατασκευαστικό κλάδο, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στον κλάδο.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Θράκης τόνισε πως στην Αλεξανδρούπολη έχουν απομείνει ελάχιστες κατασκευαστικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται. Άλλωστε, εκείνο που τονίστηκε εκ μέρους του, είναι πως πολλοί εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου είτε άλλαξαν δουλειά, είτε μετανάστευσαν!

Ο κ. Γεωργιάδης κλείνοντας, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι σε αυτό το δύσκολο οικονομικό τοπίο, οι κατασκευαστικοί όμιλοι, στον βαθμό που μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, μπορούν να κτίσουν νέες προοπτικές σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, προσφέροντας σημαντικά στην εθνική οικονομία.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, της Τίνας Δελησταμάτη, 3/2/2018}