Think Human στην Κομοτηνή

Είκοσι τέσσερις νέοι από Ευρώπη, Ασία και Αφρική βρέθηκαν στην Κομοτηνή στο πλαίσιο προγράμματος για το προσφυγικό

Απολογισμό του προγράμματος Think Human, μέσα από το οποίο 24 youthworkers, youthtrainers and youthleaders από Ελλάδα, Σουηδία, Λετονία, Γερμανία, π.Γ.Δ.Μ, Τουρκία, Ιορδανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ουκρανία και Αίγυπτο βρέθηκαν στην Κομοτηνή από τις 12 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και ο κ. Αργύρης Χούλιας, Υπεύθυνος της System and G Greece.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την System and G σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης, και τελεί υπό την αιγίδα των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Erasmus + Youth”.

Εκπαίδευση και πρωτοβουλίες

Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε τον Απρίλιο στην Λέσβο, συνεχίστηκε στην Αθήνα και η τρίτη φάση γίνεται στην Κομοτηνή, σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, που τόνισε πως οι συμμετέχοντες προέρχονταν από χώρες από όπου διέρχονται πρόσφυγες αλλά και καταλήγουν.

Σκοπός του προγράμματος είναι αυτοί οι νέοι να εκπαιδευτούν ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, δράσεις και προγράμματα, αλλά και να επηρεάσουν πολιτικές σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Επίσης στην Κομοτηνή έμαθαν πως θα ενσωματώσουν νέα εργαλεία στις δράσεις τους, δημιουργώντας μια ταινία μικρού μήκους, η οποία θα προβληθεί στα σχολεία στο πλαίσιο του εργαστηρίου «κάτι τρέχει με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Άλλωστε αυτό που επιδιώκουν μέσα από αυτά τα προγράμματα, σημείωσε, είναι να ενσωματώνονται τα αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς στην τοπική κοινωνία, μαζί με τη διασύνδεση αυτών που συμμετέχουν σε αυτά, σε μια πολυσυλλεκτική ομάδα που φέρνει ο καθένας τη δική του συμβολή, αλλά και την αμφίδρομη επαφή τους με την τοπική κοινωνία.

Συντονισμός των δράσεων

Το πρόγραμμα, όταν ξεκίνησε στη Λέσβο, περιλάμβανε επίσκεψη στο μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας του νησιού, καθώς και επαφές με κατοίκους και πρόσφυγες, αλλά και υπηρεσίες, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν εμπειρία από «πρώτο χέρι» για την κατάσταση.

Στην Αθήνα επισκέφτηκαν διάφορες δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες, ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά και για την κατάσταση με την Frontex. Στην Κομοτηνή βρέθηκαν για να κάνουν την αξιολόγηση του προγράμματος αλλά και για να δημιουργήσουν νέες δράσεις, δραστηριότητες και προγράμματα, αξιοποιώντας αυτή την εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή σε προγράμματα των δικών τους χωρών, ενώ βρέθηκαν και στην «Άρσις» στην Αλεξανδρούπολη, που φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Παράλληλα έκαναν δράσεις και μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, φτιάχνοντας πρωτοσέλιδα που αφορούν το προσφυγικό, μέσα από «συνεντεύξεις» με κατοίκους της Κομοτηνής, για να μάθουν πώς αντιμετωπίζονται οι δράσεις τους.

Όσο για το βίντεο που θα δημιουργηθεί, σε πρώτη φάση θα προβληθεί εδώ όμως επιθυμούν αργότερα να υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες χώρες.

Μέσα από όλο το πρόγραμμα, σημείωσε, όλοι αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες και δημιούργησαν συγκεκριμένες μεθόδους, μέσα από μια πολύ καλή εμπειρία.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 18/11/2017}