Θέμα για τη λειτουργία των Μουφτειών της Θράκης έθεσε ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν!

Ευθέως και ευθαρσώς ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν έθεσε θέμα λειτουργία των Μουφτειών της Θράκης ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

Στις κοινές τους δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους, οι δύο πολιτικοί απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην τελευταία ερώτηση, που έγινε από Τουρκάλα δημοσιογράφο τέθηκε ένα διπλό ερώτημα: Ο μεν Έλληνας Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το τι θα κάνει η Ελλάδα με την έκδοση των «8» και ο δε Τούρκος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Απαντώντας στην δική του ερώτηση ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, υποσκέλισε την επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη με μία περίπου αδιάφορη ιστορία από την εφηβική του ηλικία και είπε (*από την μετάφραση της ΕΡΤ):

«Το 1971 δυστυχώς έκλεισε αυτή  Σχολή (εν. της Χάλκης). Τώρα ήρθαμε σε ένα σημείο όπου Τώρα ήρθαμε σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει εκπαίδευση πλέον στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως ο κος Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί (εν. της Ελλάδας) μας το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα (εν. το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής). Εγώ κάθε φορά που έρχεται αυτό τους λέγω: ‘Ελάτε στη Δυτική Θράκη να επιλύσουμε το θέμα των Μουφτήδων’ . Η Ιερά Σύνοος του Πατριαρχείου ήταν επτά ατομα και είχα πει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου να μας δώσει μια λίστα ατόμων που θα μπορέσουν να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ θα τους δώσω υπηκοότητα και ιθαγένεια τουρκική ώστε η Ιερά Σύνοδος να μπορεί να λειτουργεί, όπως λέει και στη Συνθήκη της Λωζάνης. Μας έδωσε τα ονόματα και εμείς σε όλους δώσαμε την ιθαγένεια. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος με τα 15 μέλη της λειτουργεί κανονικά. Έτσι τη φέραμε σε ένα σημείο όπου μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Πατριαρχείου».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και το ερώτημα του, ο κος Τσίπρας επανέλαβε την γνωστή θέση της χώρας ότι στο ζήτημα των «οκτώ» έχει αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη (που παραχώρησε το άσυλο) και η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή.

Δείτε εδώ τις δηλώσεις τους, όπως μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ:

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/,  5/2/2019}