Αναβλήθηκε η δίκη για το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο – τις πταίει & που βρίσκεται η αποκατάστασή του;

«Στον αέρα» βρίσκεται η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, 1,5 περίπου χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Το ιστορικής αξίας Τέμενος έχει εδώ και καιρό απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, παραμένοντας ένα ημι-κατεστραμμένο κουφάρι να δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου.

Η τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα έρχεται από τις δικαστικές αίθουσες, αφού η δικάσιμος που είχε ορισθεί για την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου αναβλήθηκε για τις 15 Μαρτίου, με αιτιολογικό την παρέλευση χρόνου την ημέρα που θα δικαζόταν η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργολάβος που είχε αναλάβει την αποκατάσταση του σκεπάστρου, βρίσκεται κατηγορούμενος για την πρόκληση της πυρκαγιάς, και συγκεκριμένα για το ότι τα συνεργεία εκτελούσαν εργασίες από τις οποίες δημιουργηθήκαν σπινθήρες που προκάλεσαν φωτιά σε ξύλα η οποία εξαπλώθηκε.

Ο ίδιος ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με δικαστική πραγματογνωμοσύνη η φωτιά ξέσπασε στην άλλη πλευρά του κτηρίου από αυτήν που εκτελούνταν οι εργασίες από βραχυκύκλωμα και πως υπήρχε παρανόμως ανέλεγκτη ηλεκτρολογική παροχή που δεν πέρασε τον προβλεπόμενο έλεγχο το 2015.

Σε ότι αφορά τις εργασίες, ο εργολάβος δηλώνει πως αυτές ήταν συμπληρωματικές και δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική μελέτη, αλλά ότι τον πίεσαν να τις εκτελέσει μετά από την παράδοση του έργου από τον ίδιο, για την «αντιστήριξη ενός δοκαριού».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση στο Τέμενος δεν έχει βελτιωθεί σε ότι αφορά την αποκατάστασή του, αφού μετά την αφαίρεση της μεταλλικής κατασκευής και όλων των υπολειμμάτων της πυρκαγιάς, παραμένει «ξεσκέπαστο».

Εργασίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να εκκινήσουν εντός του 2019, αφού έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με τα όσα προβλέπονται.

Διαβάστε εδώ για τις εργασίες αποκατάστασής του μνημείου και τον προϋπολογισμό τους 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 16/10/2018}