Αγγ. Συρίγος: Δεν μπορεί να μας λένε ψέματα… δύο υπουργεία!

Τελικά οι τούρκοι «μπούκαραν» σε Ελληνικό έδαφος ή όχι; – Το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου του 1926, το «γκριζάρισμα» της περιοχής και οι αληθινές…προθέσεις των «γειτόνων»

Διεθνές θέμα συζήτησης και προβληματισμού και μάλιστα μείζον, έγινε η υποτιθέμενη κατάληψη 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους στον Έβρο από τους Τούρκους, τα οποία την επομένη «έγιναν»… 250, αλλά και η «χλιαρή» -όπως καταγγέλθηκε- αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς επί του θέματος. Πολλά τα δημοσιεύματα του Ελληνικού και του διεθνούς τύπου το περασμένο τριήμερο, με την «πολύπαθη» ακριτική μας περιοχή να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Το «γεγονός» ωστόσο διέψευσαν τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αν. καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής και βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος φρονεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του Φράχτη στον Έβρο – κάτι που προσπαθεί να εμποδίσει η Τουρκία – αφού ήδη από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου προβλέπεται νέο κύμα μεταναστευτικών ροών, μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΛΕΝΕ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΨΕΜΑΤΑ»

Ειδικότερα ο κ. Συρίγος ανέφερε στην «Θ» ότι «πρώτα από όλα έχουμε δύο ανακοινώσεις οι οποίες προέρχονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών και οι οποίες λένε κατηγορηματικά ότι δεν έχει παραβιαστεί το ελληνικό έδαφος, η ελληνική επικράτεια. Δεν έχω κάποιο στοιχείο να θεωρώ το αντίθετο. Δηλαδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι δύο υπουργεία λένε ψέματα κατάφορα, όχι μόνο τώρα επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά γενικότερα δεν μπορώ να το πιστέψω. Οπότε, θεωρώ, απ΄όσο αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει γίνει κάτι με τους Τούρκους. Δεύτερον ως προς τις δηλώσεις Δένδια – το θέμα δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις – είπε ότι μιλάμε για μερικές δεκάδες μέτρα. Δεν ξέρω τι εννοούσε αλλά σίγουρα δεν έχουν εισβάλλει μέσα. Γιατί αν είχαν εισβάλλει μέσα και παρέμεναν μέσα, υπήρχε πρόβλημα. Ως προς το σημείο για τους λόγους που κάναμε τα διαβήματα – διότι το ακούω αυτό  – κάναμε τα διαβήματα διότι είναι προφανές ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να αμφισβητήσουν όλο το νομικό καθεστώς του Έβρου. Για αυτό έγιναν τα διαβήματα».

«ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ»

«Δεν έχω δει τις διπλωματικές διακοινώσεις, αλλά αν είναι έτσι όπως τα λένε οι Τούρκοι, στην δική τους διπλωματική διακοίνωση, μας ζητούν να τους πούμε συντεταγμένες μέσα στο δικό μας έδαφος και να συνεννοηθούμε τι θα χτίσουμε μέσα στο δικό μας έδαφος. Εμείς είπαμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και μου φαίνεται λογικό να το είπαμε» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «δύο υπουργεία διαψεύδουν και εγώ τώρα θα πρέπει να πιστέψω ένα δημοσίευμα της sun ως απάντηση. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Λυπάμαι αλλά όταν έχω δύο επίσημα υπουργεία που λένε «όχι» και έχω και την sun που λέει «ναι», δεν θα πιστέψω την sun».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ»

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, πέραν του διπλωματικού χειρισμού, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι «πρέπει να χτίσουμε γρήγορα τον Φράχτη. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Τόσο απλά».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ 250 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ – Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ…»

«250 στρέμματα (σ.σ. που αναφέρθηκαν) είναι μια τεράστια περιοχή. Απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι, μιλάμε για ένα μικρό έλος στην γωνιά μιας «γλώσσας» ελληνικής, που μπαίνει μέσα σε τουρκική περιοχή. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι 250 στρέμματα» ανέφερε επίσης ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει να χτίσουμε σύντομα τον φράχτη γιατί τα είπε ο Τσαβούσογλου. Μας ενημέρωσε για να μην κάνουμε… λάθη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ 1926 ΚΑΙ ΤΟ «ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άρθρο του, ο κ. Άγγελος Συρίγος σχετικά με το τι συμβαίνει πραγματικά στον Έβρο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «….Το 2011-12 τοποθετήθηκε στο χερσαίο τμήμα του τριγώνου Κάραγατς ένα φράκτης μήκους 10,3 χλμ. για να αποτραπεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο και το χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό» και «βραχυπρόθεσμο στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2020 ο φράκτης υπήρξε το κύριο μέσον αποτροπής της εισβολής των χιλιάδων αμάχων που η Τουρκία ήθελε να στείλει στην Ελλάδα.

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει φράκτη σε όλα τα σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων στα οποία υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο παράνομης εισόδου μεταναστών. Πρόκειται για τις περιοχές που είτε λόγω πλημμυρών είτε λόγω των ευθυγραμμίσεων του ποταμού τα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας δεν ορίζονται από τον ρου του Έβρου αλλά είναι χερσαία. Συνεργεία του στρατού άρχισαν τις τοπογραφικές εργασίες για την αποτύπωση των περιοχών που θα διέλθουν οι νέοι φράκτες. Οι Τούρκοι δημιούργησαν προβλήματα στην περιοχή «Μελισσοκομείο/Κοτζά σοβάτ». Ζητούν από την Ελλάδα

(α) να δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες του φράκτη (όχι του συνόρου) και

(β) να μην ξεκινήσει οποιεσδήποτε εργασίες κατασκευής του φράκτη πριν την συνεννόηση με την τουρκική πλευρά.

Δεν πρόκειται για κάποια τοπική διαφωνία για την πορεία του συνόρου.  Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν αφήνει αμφιβολίες:

«η κοίτη του ποταμού που οριοθετεί το τουρκο-ελληνικό χερσαίο σύνορο το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων κι επομένως δεν υπάρχουν κοινά συμπεφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή του συνόρου που να είναι συμβατές με τη συμφωνία [πρωτόκολλο] του 1926.»

Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει σύνορο στην περιοχή! Οι γεωγραφικές συντεταγμένες όμως είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο το οποίο δεν αλλάζει λόγω της μεταβολής της κοίτης του ποταμού. Αυτό ορίζεται ρητώς στο προαναφερόμενο άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου του 1926. Με την πράξη της αυτή η Τουρκία αμφισβητεί τη μοναδική, διμερή, οριοθετική συμφωνία δηλαδή το πρωτόκολλο του 1926 και «γκριζάρει» τα σύνορα/όρια μεταξύ των δύο χωρών. Η σύγκληση της μεικτής  Ελληνοτουρκικής Μεθοριακής Επιτροπής είναι προσχηματική. Ποια θα είναι η βάση των συζητήσεων της επιτροπής, όταν δεν γίνονται δεκτές οι συντεταγμένες του 1926;

Πίσω από αυτά κρύβεται η πρόθεση της Τουρκίας να εμποδίσει την ανάπτυξη του φράκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο 24 Μαΐου 2020 ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Τσαβούσογλου προέβλεψε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, θα ξαναρχίσουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού… Η Τουρκία αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως το βασικό εργαλείο στις σχέσεις της με την ΕΕ. Δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η απειλή της πως θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, ξεφούσκωσε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις Καστανιές του Έβρου. Θα επιμείνει να διατρήσει τον  Έβρο με νέες εισβολές αμάχων. Αυτό μας δείχνει και τα επόμενα άμεσα βήματα. Παράλληλα με τον διπλωματικό χειρισμό του θέματος πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα η ανέγερση του φράκτη σε όλα ανεξαιρέτως τα χερσαία τμήματα της ελληνοτουρκικής μεθορίου».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 26/5/2020}