Συνέντευξη τύπου TAP: “Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί στις προθεσμίες

Δύο ημέρες μετά την έλευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην Καβάλα -με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι η κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου TAP θα χρηματοδοτήσει έργα ύδρευσης στην περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων-, και την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του -κάτι που θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει σοβαρότατες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων για υποθέσεις όπως η προσφυγή των κατοίκων του πρώην δήμου Φιλίππων για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού-, η Γενική Διευθύντρια του TAP στην Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή παραχώρησε (μαζί με την εκπρόσωπο τύπου της κοινοπραξίας Κατερίνα Μουζουράκη) συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο “Airotel Galaxy”. Στη διάρκεια της συνέντευξης η κ. Παπαλεξανδρή υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι οι προθεσμίες τρέχουν και το έργο της κατασκευής του αγωγού πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ενώ παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στα έργα που έχουν προταθεί στην κοινοπραξία για χρηματοδότηση, τονίζοντας -μετά από ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ- ότι ήταν η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα που τα πρότεινε.

Κατά τα άλλα, η συνέντευξη τύπου της κ. Παπαλεξανδρή δεν ξέφυγε από τα όσα έχουν ήδη ειπωθεί από πλευράς της κοινοπραξίας για το ζήτημα της κατασκευής του αγωγού και της όδευσής του, ενώ ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η άρνηση να δοθεί άδεια σε μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για την αλλαγή της όδευσης του TAP να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη τύπου -με το σκεπτικό ότι “ήταν μια κλειστή συνέντευξη τύπου, έχουν κληθεί μόνο τα ΜΜΕ”

Η επίσημη ανακοίνωση της κοινοπραξίας, η οποία εξεδόθη λίγο μετά τη συνέντευξη τύπου, αναφέρει τα εξής:

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να στηρίξει έργα υποδομής στην περιοχή των Τεναγών Καβάλας. Όπως ανακοινώθηκε μετά από τη σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Σταθάκη, και τοπικών φορέων της Καβάλας τη Δευτέρα, 14 Μαΐου, παράλληλα με την κατασκευή των υπολειπόμενων 11 περίπου χλμ. της εγκεκριμένης όδευσης του αγωγού στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Καβάλας, ο ΤΑΡ προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει επιλεγμένα έργα υποδομής στην περιοχή. Έργα, δηλαδή, τα οποία απολαμβάνουν την ευρεία στήριξη των αρμόδιων τοπικών φορέων και κοινοτήτων, και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της επιχειρηματικότητας, και της αγροτικής οικονομίας στα Τενάγη των Φιλίππων.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που ο ΤΑΡ πραγματοποιεί προς όφελος των κοινοτήτων καθ’ όλο το μήκος της όδευσης του αγωγού, προβλέπει την επιλογή κι υλοποίηση δράσεων που προτείνονται και διαμορφώνονται σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Με βάση τη διαδικασία αυτή, και στο πλαίσιο των πρόσφατων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργείου, έχουν ήδη τεθεί υπ’ όψιν του ΤΑΡ έργα υποδομής που αφορούν στα Τενάγη Καβάλας, χωρίς ωστόσο να έχουν κατατεθεί ακόμα επίσημες προτάσεις.

Επέκταση Τρικάναλου Αρδευτικού Δικτύου Βοϊράνης: αφορά στη βελτίωση της υποδομής άρδευσης στα Τενάγη Φιλίππων, με τη δημιουργία συμπληρωματικών δεξαμενών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποθεμάτων νερού στο τοπικό αρδευτικό δίκτυο. Σχετική μελέτη έχει ήδη συνταχθεί από τους αρμόδιους φορείς, η οποία ωστόσο χρήζει επικαιροποίησης.

Δημιουργία Δικτύου Ύδρευσης Φιλίππων: αφορά σε μελέτη και κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για τις τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και νιτρορρύπανση στην περιοχή. Προετοιμάζεται τεχνική μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 24/5/2018]