Συνάντηση της Διοίκησης του ΣΕΒ με τον Υφυπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης

Με τον Υφυπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, συναντήθηκε την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του ΣΕΒ και εκπρόσωποι επιχειρήσεων – μελών του από την Αν. Μακεδονία και Θράκη.  Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η βιομηχανική αναζωογόνηση και η αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της περιοχής.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι ανάγκες της τοπικής βιομηχανίας, όπως η διάθεση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και οι ειδικές δράσεις, που έχει ανάγκη η περιοχή για την αναζωογόνηση της οικονομίας της για την περιοχή.

Επισημάνθηκαν επίσης:

  • η ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ώστε οι επιχειρήσεις της περιοχής να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες,
  • η αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων και άλλων χρηματοπιστωτικών μηχανισμών προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε ευνοϊκότερη χρηματοδότηση,
  • η επίλυση της μακροχρόνιας αδυναμίας των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν παλαιότερο δανεισμό που έχει την εγγύηση του δημοσίου, και
  • η ανάγκη επιτάχυνσης καίριων έργων υποδομών για τη διασύνδεση της περιφέρειας με τα ευρωπαϊκά και ευρασιατικά ενεργειακά και μεταφορικά δίκτυα για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Η ένταξη στον εθνικό σχεδιασμό υποδομών εμβληματικών έργων με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, όπως η σιδηροδρομική Εγνατία, η κατασκευή κάθετων αξόνων προς τις βαλκανικές αγορές, η αναβάθμιση των υποδομών στις ΒΙΠΕ και η αναβάθμιση των λιμένων της περιοχής είναι ουσιαστικά βήματα για την αναζωογόνηση της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος δήλωσε: «Με δεδομένες τις οικονομικές επιπτώσεις των τελευταίων ετών για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ο ιδιωτικός τομέας της περιοχής επιδιώκει αφενός να ανακάμψει από την κρίση και αφετέρου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης της βιομηχανίας.  Στην περιοχή εδρεύουν δυναμικές επιχειρήσεις, με σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις και ισχυρή καινοτομία, που δίνουν σταθερές δουλειές στην τοπική κοινωνία. Ο ΣΕΒ θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για τη στήριξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του παραγωγικού της ιστού».

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 10/10/2019}