«Σχολικά Γεύματα» σε 15 σχολεία του Δήμου Κομοτηνής, διαμαρτυρία από τον δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών

Δημόσια και μειονοτικά σχολεία στην Κομοτηνή, όπως και δημοτικά σχολεία σε χωριά του Δήμου Κομοτηνής

Σε 1.227 δημοτικά σχολεία όλης της χώρας για το σχολικό έτος 2019 – 2020 επεκτείνεται το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός δωρεάν, υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών. Βάσει του ενημερωτικού σημειώματος που θα παραλαμβάνουν οι γονείς και οι κηδεμόνες των δικαιούχων προκειμένου να κάνουν τη σχετική αίτηση, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» αφορά και τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών στα πλαίσια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένο προμηθευτή που διαθέτει τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί.

Στον νομό Ροδόπης, τα σχολεία όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυξήθηκαν από 11 σε 15 και είναι τα εξής:

 • 1ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής
 • 6ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής
 • 7ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής 
 • 8ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής
 • 9ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής
 • 11ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής 
 • 12ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής 
 • 13ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής
 • Δημοτικό σχολείο Νέας Καλλίστης
 • Δημοτικό σχολείο Κοσμίου
 • Δημοτικό σχολείο Ροδίτη 
 • 2ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο
 • 3ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο
 • 4ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο
 • Μειονοτικό δημοτικό σχολείο Μάστανλη

Διαμαρτύρεται ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών

Το γεγονός ότι κανένα σχολείο του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του προγράμματος σχολικών γευμάτων, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του νεοεκλεγέντος δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου. 

Αναλυτικά η δήλωσή του: «Ίσως δεν έγινε γνωστό στο Κέντρο ότι ο δήμος -Μαρωνείας Σαπών είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση από πολλούς δήμους στη χώρα μας, έχει μεγάλη μετανάστευση κατοίκων, εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρα σχολική διαρροή, πολύ χαμηλούς δείκτες ευημερίας των κατοίκων και μεγάλο ποσοστό ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια αδικία σε βάρος του δήμου Μαρωνείας –Σαπών θα πρέπει να αποκατασταθεί, να θεραπευτεί και άμεσα να ενταχθούν και σχολεία του δήμου Μαρωνείας Σαπών στο ευεργετικό αυτό πρόγραμμα.

Για το λόγο αυτό θα απευθυνθούμε στο υπουργείο Παιδείας και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας ΑΜΘ και θα διεκδικήσουμε δυναμικά κάτι που δικαιούται ο δήμος μας και από λάθος, κακή πληροφόρηση ή εκ παραδρομής δεν του αποδόθηκε». 

Τι προβλέπει το μενού

Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αλλά και όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα θα περιλαμβάνονται στα σχολικά γεύματα του τρέχοντος έτους, που χωρίζονται σε δύο περιόδους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. 

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (Π.Δ. 97/2017 (ΦΕΚ 109/Α’ /01-08-2017)) ως ακολούθως:

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από το Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» λήγει, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.

Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 24/8/2019}