Υπόθεση «SUNLIGHT»: Έρευνες σε εξέλιξη – Δηλώσεις-«Έκρηξη» Ραψομανίκη

Ως γνωστόν, μεγάλη φωτιά, η οποία κατέκαψε και μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων, ξέσπασε το μεσημέρι της πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο της SUNLIGHT στο Όλβιο Ξάνθης. Μια φωτιά που εκτός της μεγάλης ζημιάς που προκλήθηκε, προβληματίζει ακόμη επιστήμονες και τοπικές αρχές, καθώς γίνονται και μετρήσεις για την τοξικότητα στην ατμόσφαιρα, τα αποτελέσματα των οποίων είναι μείζονος σημασίας για το τι μέλλει γενέσθαι. Ωστόσο έχουν ήδη ληφθεί από την πρώτη στιγμή προληπτικά μέτρα, ύστερα και από ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Σε ο,τι αφορά το επιστημονικό κομμάτι των μετρήσεων, της ρύπανσης και της τοξικότητας, τα «σενάρια» περί ύπαρξης ή μη τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα δίνουν και παίρνουν, ενώ η συγκεκριμένη πυρκαγιά αποτελεί θέμα για όλα τα πανελλήνια, περιφερειακά και τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη ανησυχία των πολιτών και το τι ισχύει και τι όχι.

Απάντηση την οποία θα δώσουν τα αποτελέσματα και ΜΟΝΟΝ των μετρήσεων, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Thraki.com.gr» ο καθηγητής του τμήματος Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων του ΔΠΘ κ. Σπύρος Ραψομανίκης.

Ειδικότερα ο ίδιος, εμφανώς εκνευρισμένος από τα ανυπόστατα σενάρια (αφού δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τις μετρήσεις) του «υπάρχει» ή «δεν υπάρχει» τοξικότητα στην ατμόσφαιρα, αναφέρει επακριβώς ότι «ανησυχίες και θεωρίες, να τις αφήσουν όλοι κατά μέρους. Διότι ο μόνος τρόπος για να ξέρουμε τι συμβαίνει ή τι συνέβη, είναι να έχουμε μετρήσεις. Έχουμε στήσει τρεις σταθμούς οι οποίοι μετρούν αιωρούμενα σωματίδια, θα αρχίσουμε τις αναλύσεις και όσοι δεν έχουν δεδομένα στα χέρια τους δεν πρέπει να μιλούν. Επιτέλους πια με τις «ανησυχίες», τις θεωρίες και όλες τις ανοησίες. Όσοι επιστήμονες κάνουν υποθέσεις, δεν είναι επιστήμονες. Πρέπει να έχουν στοιχεία στα χέρια τους. Μετρήσεις και αριθμούς. Όλα τα άλλα είναι ανοησίες και ανευθυνότητες, αφού δεν έχουν μετρήσεις στα χέρια τους. Πως γνωρίζουν οι άνθρωποι αυτοί αν υπάρχει θέμα τοξικότητας ή όχι αφού δεν έχουν μετρήσεις; Πως το βρήκαν; Πως το ανακάλυψαν; Είναι επιστήμονες αυτοί; Έχουν μετρήσεις στα χέρια τους; Όταν πηγαίνετε σε έναν γιατρό και του λέτε ότι θέλετε να δει τι έχετε, αυτός για να σας πει τι έχετε σας κάνει εξετάσεις. Αν δεν εξετάσουμε και εμείς, αν δεν κάνουμε χημικές αναλύσεις πως θα πούμε αν υπάρχει τοξικότητα ή όχι; Φτάνει πια με αυτές τις συζητήσεις «καφενείου» σε αυτήν την χώρα. Ας σταματήσει η πανελλαδική «ιστορία» αυτή του «καφενείου» και ας περιμένουμε μέχρι να βγουν οι μετρήσεις. Όλα αυτά που λένε, είναι ανεύθυνες εικασίες, γιατί χωρίς δείγματα και αναλύσεις, οποιοσδήποτε σηκώνεται και λέει αυτές τις «μπούρδες» δεν είναι επιστήμονας και δεν είναι σωστό να λέγεται επιστήμονας. Πρέπει να έχει μετρήσεις στα χέρια του. Γιατί εμείς πήγαμε και βάλαμε προληπτικά μέτρα; Γιατί σε περίπτωση που μετά τις αναλύσεις έχουμε επικινδυνότητα, έχουμε προλάβει και ειδοποιήσει τον κόσμο να λάβει αυτά τα μέτρα. Για αυτό τα βάλαμε τα προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο να υπάρχει τοξικότητα. Για να είμαστε καλυμμένοι και υπεύθυνοι και να ξέρουμε τι λέμε. Υπάρχει μια λογική επακολουθία. Δεν είναι όλα «καφενείο». Πρώτα λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, μετά κάνουμε αναλύσεις και έχουμε αριθμούς στα χέρια μας και έπειτα μιλάμε. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν μετρήσεις».

Σε ο,τι αφορά τις μετρήσεις και τα πρώτα αποτελέσματα ο κ. Ραψομανίκης σημείωσε ότι «χθες πήραμε τα πρώτα δείγματα. Θα ακολουθήσουν οι αναλύσεις στο εργαστήριο και μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα έχουμε τα αποτελέσματα. Υπολογίζουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουμε αποτελέσματα και θα ενημερώσουμε. Εμείς μαζεύουμε δείγματα από προχθές το μεσημέρι. Θα γίνουν οι αναλύσεις και θα έχουμε τα αποτελέσματα».

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr,  3/5/2018}