Στις γειτονιές στοχεύει ο Δήμος Κομοτηνής με τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 14εκ€ που δικαιούται ο Δήμος. Ο αντιδήμαρχος Δ. Καρασταύρου αναλύει τις σκέψεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. 

Στις γειτονιές φαίνεται πως στοχεύει ο Δήμος Κομοτηνής μέσα από τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), με χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Τα προηγούμενα χρόνια, Καβάλα, Δράμα και Αλεξανδρούπολη είχαν επωφεληθεί από τα ΒΑΑ υλοποιώντας, ή έστω… ξεκινώντας την υλοποίηση, σημαντικών έργων όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της παραλίας Αλεξανδρούπολης.

Ο αντιδήμαρχος Έργων Κομοτηνής Δ. Καρασταύρου με τον συνεργάτη Δ. Ισπικούδη

Σειρά έχουν η Κομοτηνή, η Ξάνθη και η Ορεστιάδα, που έχουν «έτοιμη» χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσουν σημαντικά έργα. Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία, που… εάν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να βελτιώσει τον αστικό ιστό της Κομοτηνής, στον οποίο απευθύνεται το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δημήτρη Καρασταύρου πρόκειται για σίγουρη χρηματοδότηση 14εκ€, την οποία ο Δήμος θα αξιοποιήσει για έργα συμπληρωματικά στα ήδη υφιστάμενα που έχουν βρει χρηματοδότηση από άλλα προγράμματα, όπως η ανάπλαση του εμπορικού κι ιστορικού κέντρου, της δημοτικής αγοράς, της περιοχής παλιάς Νομικής.

«Μετά την ένταξη 22 δρόμων στο σύνολο του εμπορικού κέντρου της πόλης, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της δημοτικής αγοράς, όλο το εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής θα δεχθεί μία γενναία ανάπλαση» σημείωσε κι έθεσε το στόχο ότι «πρέπει να επεκτείνουμε (το σχέδιο παρεμβάσεων) και να ενώσουμε τις γειτονιές της πόλης με το εμπορικό κέντρο». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες παρεμβάσεις στις κεντρικές αρτηρίες που ενώνουν το κέντρο με τις γειτονιές, όπως οι οδοί Π. Τσαλδάρη, Σισμάνογλου, Ζυμβρακάκη, Ξάνθης, είσοδοι-έξοδοι Κομοτηνής, καθώς και σε επιμέρους περιφερειακές του κέντρου πλατείες, που ο αντιδήμαρχος τις οραματίζεται ως παράπλευρους «πόλους έλξης σε συνδυασμό με το κέντρο» ώστε να επιτευχθεί αποκέντρωση των έργων.

Υπάρχουν κι άλλες σκέψεις για την αξιοποίηση των 14εκ€, όπως στην ευρύτερη περιοχή του κινηματογράφου Αστέρια ή στην έναρξη παρεμβάσεων σε πλατεία Ειρήνης και πάρκο Αγίας Παρασκευής, όπου είχε προηγηθεί ανοιχτή διαβούλευση με τη μορφή ερωτηματολογίου με δημότες.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι ακόμη σε στάδιο οργάνωσης, άρα τα έργα που θα υλοποιηθούν έχουν βάθος αρκετών ετών, μέχρι να τα δούμε ολοκληρωμένα στην πόλη, άρα χρειάζεται υπομονή.

Ενημέρωση στην Κομοτηνή

Στο πλαίσιο του συμβουλευτικού της ρόλου προς τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ προέβη στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στοχεύοντας στην υλοποίηση υποστηρικτικών ενεργειών προς τους ΟΤΑ στην κατεύθυνση της αποδοτικότερης συμμετοχής των Δήμων στην αξιοποίηση του νέου ΠεΠ ΑΜΘ 2021-2027.

Για την ενημέρωση Δήμων και Τεχνικών Υπηρεσιών γύρω από τα ΣΒΑΑ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, διευρυμένη ενημέρωση, από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Από τα ΣΒΑΑ επωφελούνται αντίστοιχα όλες οι πρωτεύουσες Νομών της ΑΜΘ και η Ορεστιάδα, ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης. Σύμφωνα με τον κο Μαυρίδη, δήμαρχο Ορεστιάδας, «προλάβαμε την αποκατάσταση μία διαφαινόμενης αδικίας», για τυχόν αποκλεισμό της πόλης από τη χρηματοδότηση, γι’ αυτό ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.

«Τέτοιες ημερίδες βοηθούν τις τεχνικές μας υπηρεσίες να προγραμματίσουν και στη συνέχεια να υλοποιήσουν αυτές τις δράσεις» είπε και διαμήνυσε πως πλέον «απομένει στους Δήμους ν’ αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να έχουμε πλήρη απορροφητικότητα». Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι, παρά την υποστελέχωση στις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων, όλοι θα μπορέσουν ν’ απορροφήσουν πλήρως τις χρηματοδοτήσεις.

«Σε δύσκολες περιόδους η τοπική αυτοδιοίκηση κράτησε όρθια την κοινωνία» δήλωσε στην εισήγησή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων, υπογραμμίζοντας πως αυτό το διάστημα η αυτοδιοίκηση βλέπει πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα να τροφοδοτούν Δήμους για έργα αστικής ανάπτυξης κι όχι μόνο. Τόνισε, πάντως, ότι ζήτημα είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δήμων της χώρας, κι όχι μόνο των μεγάλων αστικών ή όσων βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ειδάλλως, μέσα από τα προγράμματα, εάν αυτά δεν αφορούν όλους τους Δήμους, τα προβλήματα κι οι ανισότητες αντί να μικραίνουν, θα μεγαλώνουν.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 16/2/2023}