Στο Σουφλί, τριάντα «Νύφες» μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο

Η έκθεση "Νύφες - Ιστορίες από μετάξι" του Μουσείου Μετάξης (ΠΙΟΠ) έχει πολλά να δειξει και ακόμη περισσότερα να πει

Ενα συνοικέσιο πριν από πολλά χρόνια, γέννησε σήμερα την ιδέα της δημιουργίας μιας έκθεσης που μάλλον το Σουφλί δεν έχει δει προηγούμενή της. Οι «Νύφες» του Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ, εκτίθενται για να δείξουν σε όλους τις επιρροές που δέχθηκε η ελληνική ‘νυφική’ μόδα από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, όμως το νυφικό που την προκάλεσε είχε φορεθεί από τη γυναίκα την οποία είχε προξενέψει στον καλό της, η δωρήτρια του Μουσείου Μετάξης, Μαρία Κουρτίδου – Πάστρα.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 19 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Όλα τα νυφικά που εκτίθενται είναι αυθεντικά και κάθε ένα από αυτά έχει να αφηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία. Ανάμεσα τους ένα νυφικό ραμμένο σε ορφανοτροφείο της Χίου, ως δώρο γάμου σε τρόφιμη, ένα άλλο είναι κατασκευασμένο από πολυτελές χαρτί και το πέπλο του, αν και έχει δωρηθεί στο ΠΛΙ*, φοριέται από όλες τις νύφες της οικογένειας που το δανείζονται από το Ίδρυμα και το επιστρέφουν.

Κάποιο άλλο από τα νυφικά που εκτίθενται έχει δημιουργηθεί από τη συρραφή μεταξωτών μαντηλιών έτσι ώστε να παραπέμπει σε αρχαία Ελληνίδα θεά – τη Δήμητρα, συγκεκριμένα. Γι’ αυτό και η νύφη που το φόρεσε το είχε συνδυάσει με ένα μπουκέτο στάχυα και ένα περίτεχνο λουλουδένιο στεφάνι, που επίσης εκτίθενται στο Μουσείο Μετάξης. Κάποια άλλα είναι σε στυλ «μπόχο», θα λέγαμε σήμερα, όμως μας έρχονται από το μακρινό 1970 και φορέθηκαν από νύφες – χίπις και σχεδιάστηκαν με αναφορές στις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Πρώτο στη (χρονολογική) σειρά ένα νυφικό φτιαγμένο όλο από δαντέλες της τεχνικής «κοπανέλι» και δίπλα του ένα μεταλλικο λαμέ ‘τσαρλεστον’ με ίδια παπούτσια δημιουργούν ένα τέλειο contrast. Όμως, αυτό είναι και το νόημα της έκθεσης: να μας συστήσει την εξελικτική πορεία των νυφικών που φορέθηκαν στην Ελλάδα από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το 2010. Οι παραδοσιακές τεχνικές έδωσαν τη θέση τους στα -τότε- μοντέρνα τσάρλεστον φορέματα, που αντικαταστάθηκαν από τα «αυστηρά» και σχεδόν ακέντητα, πολλαπλών χρήσεων νυφικά του πολέμου, τα οποία εν συνεχεία «φούντωσαν» καθώς οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από την Γκρέις Κέλι, που μετά οι χίπις την «απαρνήθηκαν», αλλά προηγουμένως η γενιά των 60s είχε αφήσει κι αυτή το στίγμα της στα νυφικά.

Τα περισσότερα νυφικά ανήκουν στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» (*ΠΛΙ), κάποια όμως ανήκουν και στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου, που υποστηρίζεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), πράγμα που σημαίνει ότι η έκθεση αυτή αποτελεί το αποτέλεσμα της σύμπραξής τους.

Η έκθεση φιλοξενείται στον χώρο πολλαπλών χρησεων του Μουσείου Μετάξης και συνοδεύεται από αξεσουάρ νυφών όπως παπούτσια, κοσμήματα και κουάφ, αλλά και στέφανα γάμου. Στον προθάλαμο της αίθουσας τον επισκέπτη υποδέχονται μία Αθηναία και μία Σουφλιώτισσα νύφη, οι οποιες ατενίζουν δυο νυφικά φορέματα από το μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής.

Έκθεση: Νύφες – Ιστορίες από μετάξι, Μουσείο Μετάξης Σουφλίου (ΠΙΟΠ), Ώρες κοινού: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10.00 – 18.00, Διάρκεια Έκθεσης: 19.05.2018 – 25.09.2018

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες:

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 25/5/2018}