Με μια πλεξούδα μήκους 612.7 μέτρων, τα σκόρδα της Βύσσας μπήκαν στο Ρεκόρ Γκίνες

Μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες κατέχει πλέον -προσεχώς και επίσημα- το σκόρδο της Βύσσας, από το οποίο φτιάχτηκε η μεγαλύτερη πλεξούδα του κόσμου, που έχει μήκος 612 μέτρα και 70 εκατοστά! Η κατάρριψη του ρεκόρ ως δράση, ήταν μέρος των παράλληλων εκδηλώσεων της 18ης Εμπορικής Έκθεσης Αλεξανδρούπολης, Alexpo 2018.

Στη Νέα Βύσσα παράγεται το 70% της ελληνικής εγχώριας παραγωγής σκόρδου και είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα, στην οποία λειτουργεί Συνεταιρισμός με βασικό αντικείμενο το συγκεκριμένο κηπευτικό. Ο Συνεταιρισμός αυτός προμήθευσε τη διοργάνωση με 20.000 σκόρδα, τα οποία πλέχθηκαν στην υπερμεγέθη πλεξούδα που καθαίρεσε την μέχρι πρότινος πρωταθλήτρια Ουγγαρία, η οποία κατείχε ρεκόρ πλεξούδας μήκους 255 μέτρων.

Ο αρχικός στόχος ήταν η πλεξούδα να γίνει 300 μέτρα σε μήκος όμως τελικά αποφασίστηκε να πλεχθούν όλα τα σκόρδα που είχε διαθέσει για το εγχείρημα ο Σκορδοπαραγωγικος Συνεταιρισμός Βύσσας. Έτσι, πλέχθηκαν συνολικά 20.000 σκόρδα και όλα αυτά από τα χέρια μίας μόνο γυναίκας! Πρόκειται για την Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου, η οποία είναι κάτοικος του χωριού και αγρότισσα στο επάγγελμα. 

Η Δήμητρα μπορεί να πλέκει 1000 σκόρδα σε 45 λεπτά και είναι μία από τις ταχύτερες πλέχτρες σκόρδων της Βύσσας και πλέον και του κόσμου. Για να φτιάξει την υπερμεγέθη πλεξούδα χρειάστηκε περίπου 17 ωρες. 

Στόχος του εγχειρήματος, που στεφθηκε με απόλυτη επιτυχία ήταν «να πάρει το σκόρδο της Βύσσας προστιθέμενη αξία», οπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Η κατασκευή της πλεξούδας ολοκληρώθηκε με γλέντι και χορό από τις γυναίκες της Βύσσας ενώ η υπερμεγέθης πλεξούδα διαμελίστηκε και διανεμήθηκε στο κοινό.