Γνωρίστε τη Δήμητρα που θα πλέξει την πλεξούδα σκόρδων Βύσσας για το Ρεκόρ Γκίνες

Η Νέα Βύσσα είναι ο πλέον ισχυρός «παίκτης» της ελληνικής σκορδοπαραγωγής, αφού στα «αλώνια» της παράγεται το 70% του συνόλου της εγχώριας παραγωγής.

Το σκόρδο της Βύσσας βγαίνει πλέον εκτός των ελληνικών τειχών και διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκινες αφού στο πλαίσιο της Εμπορικής Έκθεσης Alexpo 2018 θα επιχειρηθεί η κατασκευή της μεγαλύτερης πλεξούδας σκόρδων στον κόσμο, που θα έχει μήκος περίπου 300 μέτρα.

Αυτό το δύσκολο έργο, δηλαδή την κατασκευή της υπερμεγέθους «πλεξάνης» (κατά το βυσσιώτικο ιδίωμα) έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η Δήμητρα Αθανάσοβα Τζορίδου, που επιλέχθηκε ως η ταχύτερη «πλεχτρα» του οικισμού.

Ελάχιστα από τα σκόρδα που θα χρησιμοποιηθούν στη γιγαντιαία πλεξούδα!

Η Δήμητρα έμαθε τη σκορδοπλεκτική από τις γυναίκες της Νέας Βύσσας και ανήκει στη γενιά εκείνων των γυναικών που εξέλιξαν την τεχνική, πάντα όμως με σεβασμό στην παράδοση. Έτσι η Δήμητρα δεν πλέκει κάτω, όπως οι γηραιότερες, αλλά σε πάγκο και μετά από 15 χρόνια ενασχόλησης, μπορεί πλέον να πλέκει 1000 σκόρδα σε περίπου 45 λεπτά της ώρας. Αν σκεφτεί κανείς ότι για την πλεξούδα του Γκίνες, θα χρειαστούν περίπου 12.000 σκορδα, αυτό σημαίνει ότι η Δήμητρα θα πλέκει περίπου για δώδεκα ώρες.

Συναντήσαμε τη Δήμητρα στη Νέα Βύσσα, εκεί όπου εργάζεται και ζει με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά. «Δεν με αγχώνει κάτι, απλώς θέλω να πάνε όλα όπως τα έχουμε οργανώσει για να πάρουμε το ρεκόρ», λέει με περισσή σεμνότητα και παρά το γεγονός ότι αυτό που θα επιχειρήσει είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστο.

Η Δήμητρα θα πλέξει μόνη της τη γιγαντιαία πλεξούδα πρώτον επειδή ο κανονισμός του Γκίνες ορίζει ότι πρέπει να πλέκει μόνο ένα άτομο κάθε φορά, αλλά και επειδή «κάθε γυναίκα έχει τη δική της ξεχωριστή τεχνική αποφασίσαμε να το κάνει μόνο μια για να είναι η πλεξούδα ομοιόμορφη σε όλο το μήκος της«, όπως εξηγεί η Δήμητρα.

Δείτε στο βίντεο μερικές χαρακτηριστικές δηλώσεις της:

Η προσπάθεια για την ένταξη του Βυσσιώτικου σκόρδου στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ξεκίνησε από το Επιμελητήριο Έβρου και εντάσσεται ως παράλληλη δράση στην εμπορική έκθεση alexpo2018. Το υφιστάμενο ρεκόρ της μεγαλύτερης πλεξούδα σκόρδου στον κόσμο κατέχει η Ουγγαρία με μήκος 255 μέτρα. Τα σκόρδα που θα χρειαστούν για το εγχείρημα είναι προσφορά του Συλλόγου Σκορδοπαραγωγών Βύσσας και το εγχείρημα υποστηρίζεται φυσικά από όλους τους οργανωμένους φορείς και τους κατοίκους του οικισμού.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 14/6/2018}