Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής: Ανακαινίζονται τα χειρουργεία, υπομονή συνιστά ο διοικητής

Ταλαιπωρία για ασθενείς τα χειρουργεία των οποίων δεν επείγουν, αλλά για καλό μιας που τα χειρουργεία θα γίνουν σύγχρονα – Έρχεται και νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τελευταίας γενιάς, να καλύψει ανάγκες του νοσοκομείου

Μηδέν καλόν αμιγές κακού. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως το καλό  συγκριτικά με το κακό, είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας. Πιο συγκεκριμένα, ριζική θα είναι η ανακαίνιση των τριών χειρουργικών κλινικών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, η οποία υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Χρηματοδοτούμενο το πρόγραμμα

Η ανακαίνιση των τριών χειρουργικών αιθουσών θα γίνει χάρη στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας INTERREG. Το συνολικό πόσο που εγκρίθηκε είναι 1.400.000 ευρώ και από αυτά οι 800.000 θα διατεθούν στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και οι υπόλοιπες 600.000 στο νοσοκομείο της βουλγαρικής πόλης Κίρτζαλι. Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Φιλιππίδη, η ανακαίνιση θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου κι αφορά και στις τρεις αίθουσες (οι δύο χρησιμοποιούνται για τακτικά χειρουργεία και η τρίτη είναι πάντα έτοιμη για έκτακτα περιστατικά).

Χρειάζεται υπομονή – Ποιες οι λύσεις

Για τους δυόμιση μήνες της ανακίνησης θα υπάρξει μία κάποια ταλαιπωρία, κάτι που δεν κρύβει ο διοικητής. “Θα έχουμε μία καθυστέρηση στα προγραμματισμένα χειρουργεία, δηλαδή κατά βάση θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα και τα έκτακτα. Αυτό θα δημιουργήσει μία πίεση στο Νοσοκομείο, καθώς υπάρχουν αρκετά χειρουργεία που είναι σε αναμονή“, είπε, αλλά έσπευσε κατευθείαν να υπερτονίσει πως “είναι σημαντικό ο κόσμος να κατανοήσει πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη η ανακαίνιση των χειρουργικών αιθουσών, ώστε να είναι ασφαλή για τον κόσμο και να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων”. Γι’ αυτό και “ζητάμε κατανόηση από τον κόσμο, γιατί ξέρουμε πως θα δημιουργηθούν κάποια μικροπροβλήματα“.

Όσον αφορά στο ποιες είναι οι λύσεις / εναλλακτικές δίοδοι που προωθούνται γι’ αυτό το διάστημα, αρχικά έχει οριστεί μία επιτροπή απαρτιζόμενη από χειρούργους, που θα κατηγοριοποιήσει τα χειρουργεία που βρίσκονται σε αναμονή, σε επιβεβλημένα, έκτακτα και άμεσης προτεραιότητας. Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή, θα υπάρξει συνεργασία με τα όμορα Νοσοκομεία (Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ξάνθης), “ώστε κάποιοι ασθενείς που είναι επιβεβλημένο να χειρουργηθούν, να διοχετευτούν προς τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ξάνθης, γι’ αυτό θα βγει και σχετικό έγγραφο από την Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης”.

Και την ίδια ώρα, σε άλλο χώρο στο Σισμανόγλειο, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατασκευάστηκε ένα νέο χειρουργείο με δύο αίθουσες, σε άλλο όροφο, ώστε “να εξυπηρετούμε τις έκτακτες και επιτακτικές ανάγκες του νομού, γιατί δεν μπορεί να μείνει το νοσοκομείο χωρίς χειρουργικές αίθουσες. Ο κόσμος θα εξυπηρετείται εκεί με ασφάλεια (κυρίως σε έκτακτα περιστατικά). Δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα σε οποιοδήποτε ασθενή“, εξήγησε ο διοικητής.

4εκ+ 363.000 ευρώ για εξοπλισμό

Την ίδια ώρα, και μετά την πρώτη ευχάριστη είδηση, ότι το Σισμανόγλειο, μέσω ΕΣΠΑ, θα έπαιρνε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αξίας 4 εκ. ευρώ, ήρθε και μία δεύτερη θετική είδηση, πάλι μέσω Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ, ότι δηλαδή – από τα αδιάθετα ποσά – θα δοθούν άλλες 363.000 ευρώ στο νοσοκομείο για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα το νοσοκομείο θα προμηθευτεί: Αρθροσκοπικό σύστημα πλήρες, Σύστημα απολύμανσης χώρου UV-C, Διαγνωστική μονάδα οστικής πυκνότητας, Υπερηχοτομογράφο φορητό, Περίμετρο αυτόματο 90 μοιρών, LaserYag οφθαλμολογικό, Συσκευή εστιακών κρουστικών κυμάτων, Αυτόκαυστο 20L (τεμ.3), Συσκευή κρουστικών κυμάτων, Συσκευή ηλεκτροθεραπείας με αναρρόφηση (τεμ.2).

“Τίποτα δεν θα πάει χαμένο”

Άξιο αναφοράς είναι πως, κατά τον διοικητή, “όλα αυτά τα μηχανήματα θα μεταφερθούν στο νέο Νοσοκομείο. Δεν θα πάει τίποτα χαμένο, κι αυτό το τονίζω γιατί ακούγεται η απορία του ‘γιατί παίρνουμε νέα μηχανήματα αφού θα  φτιαχτεί νέο νοσοκομείο’. Όλα θα αξιοποιηθούν“. Συνεπώς, τα νέα μηχανήματα ή θα αξιοποιηθούν επικουρικά στο νέο Νοσοκομείο ή θα δοθούν σε άλλα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Πρόσθεσε μάλιστα ο διοικητής και το εξής: “Τα τρία – τέσσερα χρόνια που απομένουν (μέχρι να μπούμε στο νέο Νοσοκομείο), είναι απαραίτητο να έχουμε αξιόπιστα χειρουργεία, γιατί είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, στον οποίο γίνονται όλες οι επεμβάσεις, και θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τον ασθενή“.

Εν αναμονή της άδειας δόμησης

Όσον αφορά στην “κεντρική” είδηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, όταν αναφερόμαστε στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, το νέο Νοσοκομείο, αυτό βρίσκεται σε φάση αναμονής της άδειας δόμησης από τον Δήμο Κομοτηνής, που σύμφωνα με τις παραδοχές, θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα, καθαρίζεται το οικόπεδο, ώστε να είναι έτοιμο όταν δοθεί το πράσινο “φως”.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 31/8/2018}