Άκρως θετική η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην έκθεση SIAL 2018

Άνοιξαν «φτερά» στις διεθνείς αγορές οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν-Ευχαριστήρια στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ – Ν. Ευφραιμίδης: «Μεγαλύτερο από το αναμενόμενο το αποτέλεσμα»

Στην έκθεση τροφίμων SIAL 2018 που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού κέντρου Paris Nord Villepinte Exposition Park του Παρισιού, από 21 έως 25 Οκτωβρίου 2018, συμμετείχε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δικό της περίπτερο 30 τ.μ.

ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΘ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ SIAL 2018

Μια έκθεση στην οποία συμμετείχαν πέντε (από τις έξι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον) επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειάς μας.

Ειδικότερα αυτές ήταν: Αφοί Μπαίρα Ο.Ε., παρασκευή ετοίμων γευμάτων (Ξάνθη), ” Το μέλι της αρκούδας”, μελισσοκομία-μελισσοκομικά προϊόντα (Δράμα), “November fruits”, Εμπορία Ελαιολάδου, (Δράμα), βιομηχανία επεξεργασίας λαχανικών, (ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης), “Ατλαμάζογλου”, παραδοσιακά αλλαντικά, (Καβάλα),  “Το Φανάρι”, αλίπαστα, (Κομοτηνή).

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο αρμόδιος για θέματα προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ενώ το παρών στην έκθεση έδωσε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης.

«ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»

Για τα συμπεράσματα αυτής, μίλησε στην «Θ» ο κ. Ευφραιμίδης ο οποίος ανέφερε: «προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος. Πιστεύω ότι οι κόποι και τα έξοδα που έγιναν από την περιφέρεια έπιασαν τόπο. Εκτός του ότι υπογράφηκαν ακόμη και συμφωνίες, οι εταιρίες έκαναν επισκέψεις, αποκόμισαν ιδέες (και ιδιαιτέρως οι εταιρίες μικρότερης εμβέλειας) και έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς συνεργάστηκαν και με παρόμοιες εταιρίες άλλων χωρών στην έκθεση. Εκτός των άλλων, μας επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής οικονομίας που έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις, η διευθύντρια του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου στο Παρίσι, η πρόεδρος και η γραμματέας μιας ελληνικής κοινότητας και η πρόξενος του Παρισιού. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Ανταμείφθηκαν όμως οι κόποι μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της έκθεσης παρατηρήθηκε έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι ήταν μόνο επαγγελματίες του χώρου.  Μάλιστα από τις εκτιμήσεις των συμμετεχουσών εταιρειών προκύπτει ότι συνολικά έχουν γίνει 150 ουσιαστικές επαφές, σε μορφή ανταλλαγής επαγγελματικών καρτών και στοιχείων επικοινωνίας, από τις οποίες αναμένεται εξέλιξη συνεργασιών, ενώ όπως επισήμανε παραπάνω και ο κ. Ευφραιμίδης, έχουν ήδη προκύψει συμφωνίες συνεργασίας για κάποιες από αυτές.

Οι επαγγελματίες είχαν επαφές με συναδέλφους τους από Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ελλάδα, Σουηδία, Γερμανία, Αμερική, Σαουδική Αραβία, Πολωνία, Ισπανία και Αγγλία.

Παράλληλα, από την επαφή με άλλους εκθέτες, έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, παροχή αλλά και λήψη βοήθειας σε σωρεία προβλημάτων που όλοι καθημερινά αντιμετωπίζουν, όπως ο χειρισμός των επαφών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι τρόποι εξασφάλισης πληρωμών,  οι κίνδυνοι εξαγωγής εκτός Ε.Ε., η επιλογή έμπιστων εταιρειών ταχυμεταφορών, κ.α.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίστηκαν από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των επιχειρήσεων ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς περιορίζουν την πιθανότητα εσφαλμένων επαγγελματικών κινήσεων.

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι, στο οποίο στάθηκε και ο κ. Ευφραιμίδης, είναι το γεγονός ότι με την συμμετοχή στην έκθεση, δόθηκε στις επιχειρήσεις μια σημαντική ευκαιρία να αποκτήσουν στη διεθνή αγορά στο κεντρικό σημείο αναφοράς της για το 2018, στη SIAL 2018, στα πλαίσια της οποίας 7.000 εκθέτες από 105 χώρες παρουσίασαν 2.000 διαφορετικά προϊόντα, από 21 τομείς του αγροδιατροφικού τομέα σε 155.000 επισκέπτες.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ – ΑΝΟΙΓΟΥΝ «ΦΤΕΡΑ» ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι και οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έκθεση. Κάτι που προκύπτει και από τις ευχαριστήριες επιστολές προς την περιφέρεια ΑΜΘ, όπως αυτή της “November fruits” που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «..όντας μία νέα και μικρή επιχείρηση, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανωτέρω έκθεση με τις δικές μας δυνάμεις. Για αυτό το λόγο, η συνδρομή της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης ήταν Καθοριστική και Ουσιαστική!

Κάνοντας έναν πρώτο Απολογισμό, όπως και κάθε εκθέτης, ξεκινώ από το πλήθος επαφών που είχα με διάφορους ενδιαφερομένους οι οποίοι επισκέφτηκαν το εκθετήριό μου. Δεν θα μπορούσα να μην σημειώσω τις άνω των 60 ουσιαστικών επισκέψεων στο Stand NOVEMBERFRUITS, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αποτυπωμένες με τη μορφή ανταλλαγής Card Visits. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν μεγαλύτερο, αλλά προσμετρώ μόνο τις κατ’ αρχήν ουσιώδες, αυτές δηλαδή που OL επισκέπτες μας άφησαν τα δικά τους στοιχεία για περαιτέρω επικοινωνία, δείγμα του εμπράγματου ενδιαφέροντος τους για τα προϊόντα μας.

Πέραν βέβαια του ανωτέρω, δευτερεύον, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, είναι και η γνώση του ανταγωνισμού που λάβαμε από την περιήγησή μας στους χώρους της έκθεσης. Ο παλμός της διεθνούς αγοράς, οι τάσεις που επικρατούν, οι τεχνοτροπίες στις συσκευασίες, τα νέα παρόμοια προϊόντα στην αγορά, αποτελούν βασικές γνώσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες για το σχεδίασμά των επόμενων εμπορικών κινήσεών μας…»

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 3/11/2018}