«Οι υψηλοί φόροι σκοτώνουν τον επιχειρηματία», το μήνυμα του ΣΕΒ από την Κομοτηνή

Ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις – Τι απαντούν στον «Χ» για 12%, διασυνοριακότητα, κατώτατο μισθό και μία σειρά άλλων ζητημάτων . Αντιπρόεδρος ΣΕΒ Κ. Μπίτσιος: «Να ενισχύσουμε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε φιλοεπενδυτικό περιβάλλον για νέες»

Ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την περιφερειακή ανάπτυξη, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 16 και 17 Ιουλίου. Στο πλαίσιο της παρουσίας του εδώ, το κλιμάκιο επισκέφτηκε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, επιχειρήσεις – μέλη του, ενώ ανέπτυξε κι επαφές με το «Δίκτυο Βιομηχανικών Συνδέσμων Ακριτικών Περιοχών». Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο.

Συγκεκριμένα, στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: αντιπρόεδρος ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γιώργος Ξηρογιάννης, διευθυντής απασχόλησης και αγοράς εργασίας Χρήστος Ιωάννου, διευθύντρια μελών, εσόδων και περιφερειακής δικτύωσης Νάντια Ροντογιάννη, senior advisor βιομηχανίας, ανάπτυξης, δικτύων και περιφερειακής πολιτικής Γιώργος Φιλιόπουλος, διευθυντής ΜΜΕ, θέσεων και ενημέρωσης Δημήτρης Βέργαδος. Επίσης οι: Χρήστος Γιορδαμλής πρόεδρος Έβρου και δικτύου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρόεδρος Ροδόπης Ιάκωβος Φραντζής και πρόεδρος Ξάνθης Έλενα Ραφαέλα.

Συνεργασία για την ανάπτυξη

Την ανάγκη συνεργασίας με τελικό στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συνομολόγησαν στις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Μέτιος, Μπίτσιος, Γιορδαμλής.

Μία σύσκεψη «ουσίας» χαρακτήρισε την συνάντηση ο Χρήστος Μέτιος, και τόνισε «η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι ένας βασικός άξονας για την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας. Μία σειρά από θέματα και παρατηρήσεις καταγράφηκαν, προκειμένου να λυθούν». Έκανε λόγο για την ανάγκη προσέλευσης νέων ιδιωτικών επενδύσεων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον τόπο. «Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε καλή συνεργασία στην συνέχεια, γιατί η υπόθεση της ανάπτυξης μας αφορά όλους», ενημέρωσε.

Από πλευράς του ο Χρήστος Γιορδαμλής πρόεδρος του Δικτύου ΑΜ-Θ, τόνισε πως «για την βιομηχανία της περιοχής η επαναφορά στην ανάπτυξη είναι αναγκαία όσο ποτέ. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, προσπαθούμε να αναδείξουμε τους τρόπους με τους οποίους τα υφιστάμενα εργαλεία της πολιτείας θα αξιοποιηθούν άμεσα για την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας, αλλά παράλληλα να εργαστούμε για τον τρόπο με τον οποίο ο μελλοντικός σχεδιασμός θα δώσει μία περιφερειακή διάσταση στην ανάπτυξη».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος έκανε λόγο για «εξαιρετική ανταλλαγή απόψεων» και είπε «ήρθαμε εδώ να ακούσουμε». «Ο ΣΕΒ έχει μία πάγια θέση, ότι για να μπούμε δυναμικά στην ανάπτυξη ο ρυθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο του 2%. Δηλαδή η χώρα μας πρέπει να έχει τουλάχιστον 4% ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει την δημιουργία ενός πιο φιλικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και πολλές επενδύσεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι κρίσιμος».

Αντίβαρο της επιχειρηματικότητας η φοροεπιδρομή

Μιλώντας για την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος έκανε λόγο για ένα «μη φιλικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο τσακίζει την επιχειρηματικότητα». «Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο που του αναλογεί, για να πάει η χώρα μπροστά. Άρα, στόχος είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις που ήδη υφίστανται και να δημιουργήσουμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που να φέρει και νέες επενδύσεις», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την χώρα «εξαιρετική με μεγάλες δυνατότητες» και εν δυνάμει Έλληνες και ξένους επενδυτές σε όλη την Επικράτεια. Για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, για την μείωση μίας σειράς από φόρων – εισφορών, ο αντιπρόεδρος αρκέστηκε στο να πει στον «Χ» ότι ευελπιστούν να τις εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

Παραεμπόριο και διασυνοριακότητα

Για την έλλειψη επαρκών ελεγκτικών μηχανισμών προς πάταξη του παραεμπορίου, ο κος Μπίτσιος εξήγησε ότι διαχρονικά ο ΣΕΒ ζητάει την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλη την χώρα, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να τιμωρούνται από έναν αθέμιτο ανταγωνισμό». Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΕΒ έχει καλές σχέσεις με τις συνορεύουσες με την ΠΑΜ-Θ χώρες Βουλγαρία και Τουρκία, ωστόσο – καθώς αυτές οι χώρες έχουν αρκετά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές – ο ΣΕΒ τελεί εν αναμονή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες από τη νέα κυβέρνηση, για να δει το τοπίο που θα διαμορφωθεί, ώστε να κάνει τις συγκρίσεις. Δεδομένη πάντως παραμένει η πεποίθηση του ΣΕΒ, δια του Κ. Μπίτσιου, ότι «διαχρονικά έχουμε επαναλάβει πως η υψηλή φορολογία σκοτώνει την επιχειρηματικότητα και τον ελεύθερο επαγγελματία».

Σε μία γενικότερη τοποθέτηση γύρω από την εξωστρέφεια του ΣΕΒ, ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε πως «ο ΣΕΒ έχει ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας το οποίο ‘τρέχει’. Αυτή την περίοδο δίνουμε έμφαση στην υποσαχάριο Αφρική και την Άπω Ανατολή, διότι είναι νέες, μεγάλες και υποσχόμενες αγορές. Στα επόμενα 20 χρόνια ο πληθυσμός της Αφρικής θα είναι ίσος με αυτόν της Κίνας και από τις 9 χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό οι 5 θα είναι στην Αφρική».

Η απάντηση για τον κατώτατο μισθό

Μεγάλη είναι η κόντρα που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα μεταξύ της πρώην υπουργού Εργασίας και εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου με τον ΣΕΒ, για τον κατώτατο μισθό. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Χ» ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ ήταν διπλωματικός. Πρώτα ξεκαθάρισε «η θέση του ΣΕΒ είναι πως πρέπει να δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Στόχος δεν είναι να πηγαίνουμε προς τα κάτω για να πιάσουμε τους μισθούς των γειτόνων μας, αλλά να πηγαίνουμε προς τα πάνω». Στην συνέχεια, όμως, διευκρίνισε το εξής: «Για να δημιουργηθούν όμως καλές θέσεις εργασίας, πρέπει και η επιχειρηματικότητα να ανταποκριθεί αντίστοιχα. Επομένως, η αύξηση των μισθών πρέπει να βαίνει σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα της χώρας. Δεν μπορείς να ‘ξεχειλώσεις’ ένα σύστημα που είναι ακόμη ευάλωτο και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη ευάλωτες. Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε τα θέματα, αλλά να προχωράμε με οικονομικά κριτήρια».

Ουδέν νεότερο για 12% ή μεταφορικό ισοδύναμο

Τέλος, σε ερώτηση του «Χ» αναφορικά με δύο ζητήματα, ένα από το παρελθόν κι ένα τωρινό, που ενδιαφέρουν αρκετά τους επαγγελματίες, δηλαδή το 12% και το μεταφορικό ισοδύναμο, θέση πήρε ο Χρήστος Μέτιος. Απάντησε ότι είναι «στην ευθύνη της κυβέρνησης να λυθούν», μη κρύβοντας όμως πω «είναι δύσκολα». Πρόσθεσε πως γίνονται μεν προσπάθειες, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη λύση μέχρι στιγμής και ποιας μορφής θα είναι αυτή. 

Για το μεταφορικό ισοδύναμο δεν έκρυψε «είναι κάτι που απασχολεί την Περιφέρειά μας, γιατί οι αποστάσεις από το κέντρο είναι μεγάλες κι έτσι το κόστος των προϊόντων μεγαλώνει, αλλά δεν έχουμε κάτι περισσότερο να πούμε».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 17/7/2019}