Το «seatrac» στην παραλία Αβδήρων

Ένα από τα έξι σε όλη την Περιφέρεια και ένα από τα… 30 σε όλη τη χώρα

Με την εγκατάσταση του συστήματος «seatrac» στην παραλία Αβδήρων, η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί ένα από τα έξι συνολικά σημεία πρόσβασης στην θάλασσα για τα άτομα με αναπηρία σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα υπόλοιπα βρίσκονται, δύο στην Καβάλα, ένα στην Κεραμωτή, ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα στον Δήμο Κομοτηνής. Όλα είναι λειτουργικά και εξυπηρετούν τις ανάγκες για τις οποίες τοποθετήθηκαν.

Και πόλος έλξης επισκεπτών…

Εκτός από την χρηστικότητα των συστημάτων αυτών για τα ΑΜΕΑ, αποτελούν συγχρόνως και πόλο έλξης επισκεπτών και συγγενών ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Σημειωτέον ότι το σύστημα «seatrac» έχει εγκατασταθεί σε 30 Ελληνικές παραλίες, ενώ ποσοστιαία η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διαθέτει τα περισσότερα.

Χαρακτηριστικές είναι και οι αναφορές του ευρωπαϊκού τύπου (εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung) πως: «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ιδανικό τόπο για παραθεριστές με κινητικά προβλήματα»… Και συνεχίζει λέγοντας πως: «Μπορούν οι παραθεριστές με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να κολυμπούν στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου χάρη στο καινοτόμο σύστημα Seatrac, το οποίο εφευρέθηκε από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών».

Το εν λόγω σύστημα παρέχει πλήρη αυτονομία σε ΑΜΕΑ για την πρόσβασή τους στην θάλασσα, είναι ασφαλές για χρήστες και άλλους λουόμενους, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ενεργειακά αυτόνομο (λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια). Το ήδη δοκιμασμένο μηχάνημα λειτουργεί με τηλεχειριστήριο, το οποίο φροντίζουν να προμηθεύονται οι χρήστες για να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους όποτε θέλουν με άνεση, ενώ το ίδιο τηλεκοντρόλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μηχανήματα seatrac σε όλη την χώρα.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr, 19/7/2017}