Στη Θράκη μεταφέρεται η διένεξη μεταξύ πολιτείας και Eldorado Gold

Προς νομικές ενέργειες μετά το «όχι» σε ερευνητικές γεωτρήσεις στις Σάπες Ροδόπης

Σε νέο γύρο αντεγκλήσεων φαίνεται πως οδηγείται η Eldorado Gold και το ελληνικό κράτος, αλλά αυτή τη φορά η έριδα αφορά τη δραστηριότητα της καναδικής εταιρείας στην περιοχή της Θράκης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αδιέξοδο οδηγείται η εκ νέου προσπάθεια της Eldorado Gold να λάβει τις άδειες που απαιτούνται (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τη διεξαγωγή 16 ερευνητικών γεωτρήσεων (ποιότητα κοιτάσματος) στις Σάπες Ροδόπης, όπου κατέχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα καθώς και την αξιοποίηση των παραχωρήσεων και για τα οποία καταβάλλει μισθώματα στο κράτος η Μεταλλευτική Θράκης, θυγατρική της Eldorado Gold από το 2013.

Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το χρυσωρυχείο του Περάματος στον Έβρο που ανήκει στην εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, επίσης θυγατρική της Eldorado Gold. Για τη συγκεκριμένη περιοχή οι Καναδοί έχουν εκπονήσει σχέδιο επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου για εξόρυξη και κατεργασία χρυσού, που θα ανοίξει θέσεις εργασίας, ενώ τώρα απασχολεί μόνο 29 άτομα.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις «στις 15 Φεβρουάριου 2018 το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) ΑΜΘ απέρριψε την ΜΠΕ των γεωτρήσεων και θα ακολουθήσει η έκδοση μη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ, μόλις κοινοποιηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης. Να σημειωθεί πως οι αποφάσεις του ΠΕΣΠΑ έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την έκδοση ή μη περιβαλλοντικών όρων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σκέφτεται να κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης του ΠΕΣΠΑ ΑΜΘ, καθώς όπως τονίζεται από κύκλους «η παραπάνω απορριπτική απόφαση είναι αυθαίρετη, δεν μπορεί να στηριχθεί πουθενά και αντιτίθεται στην ομόφωνη θετική απόφαση του ΚΕ.Σ.ΠΛ στις 27 Φεβρουάριου 2013». Επίσης, στην προοπτική μιας νέας δικαστικής διαμάχης μεταξύ Eldorado Gold και ελληνικής πολιτείας, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορεί να κριθεί αναρμόδια να εκδώσει τους περιβαλλοντικούς όρους εξαιτίας της αλλαγής της νομοθεσίας. Διότι στις 14 Φεβρουάριου 2018 εκδόθηκε υπουργική απόφαση με αριθ. οικ. 2307/2018 (ΦΕΚ 439Β), με την οποία τροποποιήθηκε εκ νέου η κατάταξη έργων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, με αποτέλεσμα η ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων για ανεύρεση μετάλλων να είναι και πάλι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Και σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Υ.Α. 2307, τα έργα για τα οποία έχει κατατεθεί ΜΠΕ στην αρχή που ήταν αρμόδια πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης, αδειοδοτούνται από την ως άνω αρχή εκτός εάν ζητηθεί η υπαγωγή στις νέες διατάξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, το κοίτασμα Περάματος μπορεί να δώσει ως τελικά προϊόντα 560.000 ουγκιές χρυσού, 257.000 ουγκιές αργύρου και 3.250 τόνους χαλκού. Προβλέπεται ότι τα συνολικά έσοδα από την ανάπτυξη του έργου θα ανέρχονται σε 660 εκατ. ευρώ. Στις Σάππες προκύπτει ότι τα κοιτάσματα έχουν αποθέματα της τάξης των 474.000 ουγκιών χρυσού, 250.000 ουγκιών αργύρου και 3.000 τον. Χαλκού.

{Πηγή δημοσίευσης: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 24/02/2018}