Την Ξανθιώτισσα Αικατερίνη Σακελαροπούλου πρότεινε ο πρωθυπουργός για πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει μετά την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Μετά την παρουσίαση του βιογραφικού της και την αναφορά και του Πρωθυπουργού για την καταγωγή της από την Ξάνθη, έχει ενδιαφέρον για τους κατοίκους της περιοχής να γίνουν γνωστοί οι δεσμοί της Προέδρου του ΣτΕ και, πλέον, επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Σταυρούπολη Ξάνθης, από όπου κατάγεται.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μεγάλωσε βέβαια στη Θεσσαλονίκη, όμως η οικογένειά της διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Σταυρούπολη και την επισκέπτεται συχνά. Η μητέρα της Αλίκη Παρασκευά προέρχεται από την περιοχή, κόρη του Χρήστου Παρασκευά, γνωστού  για το κατάστημα αποικιακών που διατηρούσε παλαιότερες δεκαετίες στον οικισμό της Σταυρούπολης.

Από πολιτικής άποψης, κινείται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας.

Βιογραφικό

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννηθείς το 1956 είναι Ελληνίδα δικαστικός που από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στην θέση της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο και Σύμβουλο.

Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου «Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» .

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, https://www.thraki.com.gr/, 15-16/1/2020}