Ρουμάνοι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι διαφημίζουν την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κ. Αντωνιάδης: «Οι λαοί της Βαλκανικής ενδιαφέρονται πολύ για τη θάλασσα»

Εικοσιτρείς δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από την Ρουμανία φιλοξενήθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να γνωρίσουν και να διαφημίσουν την περιοχή μας στη χώρα τους. «Μετά από τις εκθέσεις και τις ειδικές εκδηλώσεις που γίνονται σε διάφορες πρωτεύουσες έχουμε τώρα πάει στο επόμενο στάδιο», είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, σχολιάζοντας την επίσκεψη ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Αντωνιάδης εξηγώντας ότι «τους χρειαζόμαστε προκειμένου να κάνουν συμφωνίες με ξενοδοχεία, ή με ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Τί είδαν οι Ρουμάνοι στην ΑΜΘ

Η ρουμανική αποστολή, πραγματικά «όργωσε» την ΑΜΘ, αφού η διαδρομή τους ήταν η έξης, σύμφωνα με τον κο Αντωνιάδη: «Εισήλθαν από την Ορεστιάδα, είχαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο του δήμου Ορεστιάδας, στην συνέχεια διέμειναν στην Αλεξανδρούπολη μια μέρα, πήγαν στο Δέλτα του Έβρου όπου έκαναν και βαρκάδα, είδαν την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Μετά επισκέφτηκαν την Σαμοθράκη, εκεί έμειναν δύο μέρες τους φιλοξένησαν κάποιοι ξενοδόχοι, περιηγήθηκαν σε όλο το νησί, εντυπωσιάστηκαν και με τον αρχαιολογικό χώρο,  αλλά και με τις βάθρες και γενικά με όλα αυτά που προσφέρει το νησί. Την επόμενη μέρα πήγαν στη Μαρώνεια όπου και διανυκτέρευσαν.

Το Σάββατο το πρωί βρέθηκαν  στην Κομοτηνή, περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στη συνέχεια επισκέφθηκαν  το Φανάρι, εκεί είδαν τον πλούτο που διαθέτει η Ροδόπη, τη θάλασσα και τις παραλίες.

Στην συνέχεια πήγαν στο Πόρτο Λάγος όπου το θρησκευτικό στοιχείο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους Ρουμάνους είναι και αυτοί χριστιανοί ορθόδοξοι και έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θρησκευτικό πολιτισμό. Μετέπειτα ήρθανε στην πόλη της Καβάλας,  περιηγηθήκανε στο ιστορικό κέντρο, στο αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στην παραλιακή ζώνη και τελευταία μέρα πήγαμε στην Ηρακλείτσα, στην Πέραμο και στους Αμμολόφους, όπου ήθελαν να κάνουν μπάνιο. Κολύμπησαν την Δευτέρα στους Αμμολόφους. Έμειναν ενθουσιασμένοι, είχε πάρα πολύ κόσμο, οι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει ήδη στις παραλίες».

Από το πρόγραμμά τους, εξαιρέθηκε σκόπιμα η Θάσος αφενός γιατί «την γνωρίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουν επαφές και τουριστικές και επαγγελματικές» αλλά κυρίως γιατί «η Σαμοθράκη είναι ένα νησί που χρειάζεται στήριξη, πολύ περισσότερο τώρα που περνάει δύσκολες στιγμές», σημείωσε ο κος Αντωνιάδης.

Συγκριτικό πλεονέκτημα η θάλασσα

Με βάση την εμπειρία που έχει αποκομίσει ο κος Αντωνιάδης, ενασχολούμενος με τον τουρισμό, πιστεύει ότι για τους βαλκανικούς λαούς, η θάλασσα είναι μεγάλο δέλεαρ. Συνεπώς, οι ποιοτικές παραλίες της ΑΜ-Θ λειτουργούν ελκυστικά γι’ αυτούς. «Νομίζω ότι αυτές οι επαφές, η επικοινωνία που έχουμε με τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης βοηθούν ώστε να διαφημίσουν καλύτερα τον τόπο μας στα μέσα τα οποία εργάζονται. Αλλιώς είναι να πας στο Βουκουρέστι σε μια έκθεση και να διαφημίζεις τους Αμμόλοφους, την Μαρώνεια ή το Φανάρι και την Σαμοθράκη και αλλιώς είναι να βλέπουν αυτό το γαλανό που έχουμε στην θάλασσα, τις παραλίες, τις ομορφιές μας, τις παλιές πόλεις και νομίζω ότι βοηθάει πράγματι στην προώθηση της τουριστικής εικόνας της περιφέρειάς μας.

Τους άρεσε πάρα πολύ η θάλασσα – κακά τα ψέματα δηλαδή το brand name της περιφέρειάς μας είναι η θάλασσα και οι παραλίες. Πάντα οι βαλκανικές χώρες ήθελαν να έχουνε πρόσβαση στο Αιγαίο στην καλή θάλασσα, σε σχέση με την Μαύρη θάλασσα που έχουν αυτοί στις δικές τους περιοχές. Τουλάχιστον για αυτούς τους λαούς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η θάλασσα, οι παραλίες μας και τα δύο νησιά που διαθέτουμε σαν περιφέρεια. Σε πρώτη φάση για τους Ρουμάνους, τους Σέρβους και τους Βούλγαρους αυτό το χρονικό διάστημα που ασχολούμαι βλέπω ότι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ακτές στην παραλία και στην θάλασσα», λέει χαρακτηριστικά.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, 31/5/2018}