Οι αγορές του κόσμου «καλούν» τους επιχειρηματίες της Ροδόπης και της ΑΜ-Θ

Τα μυστικά της επιτυχημένης εξαγωγικής δραστηριότητας αναλύθηκαν σε ημερίδα των επιμελητηρίων

Έμφαση στην εξαγωγική τους δραστηριότητα καλούνται να δώσουν και οι επιχειρηματίες του νομού Ροδόπης, συντονιζόμενοι στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού η εγχώρια αγορά –κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης- έχει χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Τούτου δοθέντος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ροδόπης φιλοξένησε ημερίδα αφιερωμένη στην εξαγωγική προοπτική του νομού με έμφαση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τα μυστικά του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο εξ ορισμού κινείται χωρίς σύνορα. Συνδιοργανωτής της ημερίδας ήταν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, που από το 1975 και εντεύθεν προσπαθεί να πείσει τους επιχειρηματίες ανά την χώρα να δείξουν εξωστρέφεια και να στοχεύσουν σε αγορές εκτός των τειχών.

Χρονιά – ρεκόρ για τις εξαγωγές το 2018

Το 2018 ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για τον κλάδο των εξαγωγών στην Ελλάδα που άγγιξε σε αξία τα 33.5 δις ευρώ, όπως παρατήρησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης, που βρέθηκε στην Κομοτηνή για τη συγκεκριμένη ημερίδα. Πάλι με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο κος Χασάπης, οι εξαγωγές της ΑΜ-Θ άγγιξαν τα 900 εκ ευρώ και από αυτά τα 200 εκ ευρώ ήταν του νομού Ροδόπης και κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στους πέντε νομούς της Περιφέρειας.

«Η απόσταση της ΠΑΜΘ από το κέντρο της Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσει ως αβαντάζ. Για παράδειγμα, πιο κοντά είναι η Κομοτηνή στο Μόναχο παρά η Αθήνα ή η Κομοτηνή είναι πιο κοντά με την Κωνσταντινούπολη και ούτω καθεξής» σημείωσε ο κος Χασάπης. Αν και οι τρεις χώρες που απορροφούν τον κύριο όγκο των εξαγωγών της Ελλάδας είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία, η Ροδόπη «είναι μια περιοχή που έχει όλο το φάσμα των βιομηχανιών: χημικά, πλαστικά, χαρτικά, ποτά και επίσης έχουμε διασπορά εξαγωγών σε πολλές χώρες του κόσμου και όχι μόνο της Ευρώπης» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Ν. Ροδόπης Ιάκωβο Φραντζή.

Αν. Γραβάνης: «Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για τις εξαγωγές» 

«Είναι μια ημερίδα που αφορά τις εξαγωγές, τον εξαγωγικό χάρτη της περιοχής μας, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τους κανόνες που διέπουν τις εξαγωγές κυρίως στον τομέα διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων» σχολίασε ο Αντώνης Γραβάνης καθώς και το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο έδωσε το ‘παρών’ στην ημερίδα, η οποία ωστόσο είχε σαφή προσανατολισμό προς την Αμερική.

Πέρα από τη γενική εικόνα των εξαγωγών, οι ομιλητές έδωσαν στο κοινό ειδικότερες λεπτομέρειες για το πώς μπορούν να στοχεύσουν την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών αν και στην Ροδόπη, υπάρχουν ήδη «επιχειρήσεις που έχουν βγει στην Αμερική», όπως είπε και ο κος Γραβάνης.

Ανάμεσα στα άλλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να μελετήσουν οι επιχειρηματίες του νομού αλλά και της χώρας εν γένει τον λεγόμενο FDA (η αμερικανική διαχειριστική αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων), να κάνουν τις εγγραφές τους σε αυτόν, να μάθουν το πλαίσιο του, διαφορετικά δεν μπορούν να στοχεύσουν στην συγκεκριμένη αγορά. Άλλωστε, «επειδή κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες, η γνώση είναι πολύ σημαντική», όπως τόνισε και ο κος Γραβάνης υπερθεματίζοντας την αξία της ημερίδας. Την ημερίδα άνοιξε ο Αντώνης Φραντζής λόγω της απουσίας του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκου Αγγελίδη. Στον χαιρετισμό του, ο κος Φραντζής παρατήρησε ότι «προϊόντα παράγονται, αλλά αυτό που μας λείπει είναι οι αγορές και το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Νίκος Αγγελίδης: «Πρέπει να κάνουμε δίπολο με την Αλεξανδρούπολη» 

Η στόχευση προς την αγορά των ΗΠΑ μόνο τυχαία δεν είναι αφού εσχάτως αναπτύσσεται ένα συνεχώς εντεινόμενο φλερτ με τη χώρα μας. Ορισμένα από τα «ραντεβού» των δύο χωρών δίνονται πολύ κοντά στη Ροδόπη, δηλαδή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η πόλη γενικότερα, θα απογειωθεί και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Η Κομοτηνή πρέπει να κάνει δίπολο με την Αλεξανδρούπολη για να μην μείνουμε πίσω. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά» παρατήρησε με νόημα ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Νίκος Αγγελίδης μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Σημείωσε ακόμα ότι «η Ροδόπη είναι στριμωγμένη, χρειάζεται όλοι μαζί να κάνουμε κινήσεις. για μπορέσουμε να την κάνουμε πρωτεύουσα σε μια από τις πιο δυναμικές περιφέρειες της Ελλάδας».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Τσολάκη, 14/11/2019}