Αρνείται να φέρει νέους αστυνομικούς στη Ροδόπη ο υπουργός

Ενώ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων καταγγέλλει υποστελέχωση, αυξημένο φόρτο εργασίας κυρίως λόγω μεταναστευτικού κι έλλειψη ποιοτικής αστυνόμευσης 

Τι κι αν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης καταγγέλλει υποστελέχωση κι ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας κυρίως λόγω μεταναστευτικού, με αποτέλεσμα την έλλειψη ποιοτικής αστυνόμευσης για τους πολίτες, τι κι αν στην Κομοτηνή δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να καλείται να αναπληρώσει κι αυτό το κενό, τι κι αν η περιοχή έχει Δικαστήρια, Φυλακές και «στόχους» υψηλής αστυνόμευσης, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνείται να καλύψει τα οργανικά κενά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, που σύμφωνα με συνδικαλιστές είναι 130 σε σύνολο 527 θέσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επίσημη έγγραφη απάντηση του υπουργού ΠΡΟΠΟ Τάκη Θεοδωρικάκου σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου.

Αντιφάσεις

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός υποστηρίζει πως η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, και πως υπάρχει συνολικός, ισόρροπος συστηματικός και υπεύθυνος σχεδιασμός κατανομής ανθρώπινου και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αρνείται να φέρει νέους μόνιμους αστυνομικούς στην ακριτική Ροδόπη.

«Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, σημειώνεται ότι οι προκηρυχθείσες, κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης έχουν καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ θα εξεταστεί η τυχόν περαιτέρω ενίσχυσή της» αρκέστηκε και γνωστοποίησε: «Προς το σκοπό δε της βέλτιστης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και στο πλαίσιο του υλοποιούμενου σχεδίου “Ακρίτας”, η προαναφερόμενη Δ.Α. ενισχύεται με -50- αστυνομικούς (με δαπάνες δημοσίου), καθώς και με -19- αστυνομικούς (αδαπάνως για το δημόσιο), ενώ την 05-10-2022 υπηρετούσαν επιπλέον -7- αστυνομικοί με απόσπαση σε αυτή».

Ο υπουργός στέκεται επίσης στο ότι το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων προέβη στην προκήρυξη θέσεων για την κάλυψη κενών που προέκυψαν έπειτα από αιτήσεις ακύρωσης μετάθεσης αστυνομικών στο πλαίσιο των τακτικών μεταθέσεων τρέχοντος έτους. Τέλος, υποστηρίζει πως η εκτεταμένη ψηφιοποίηση παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, θα απελευθερώσει πολλούς Έλληνες αστυνομικούς από γραφειοκρατικές δουλειές και θα τους βγάλει στους δρόμους, χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα ή οποιοιδήποτε άλλη πληροφορία.

Επιμένει ο βουλευτής

«Η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει νέες θέσεις για την κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης» επιμένει με νέα τοποθέτησή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Χαρίτου στον απόηχο της απάντησης. Ο πολιτικός ξεκαθαρίζει πως ζητήθηκε από τον υπουργό συγκεκριμένα η κάλυψη των κενών κι όχι απλώς καταγραφή του τι έκανε το Υπουργείο το προηγούμενο διάστημα.

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός […] αναλαμβάνουν μεγάλη πολιτική ευθύνη για την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνθηκών εργασίας των υπηρετούντων αστυνομικών, αλλά κυρίως για την υποβάθμιση στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών και των σοβαρών προβλημάτων που ανακύπτουν στην προστασία και ασφάλεια των πολιτών της Ροδόπης» κατηγορεί ο βουλευτής.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 18/10/2022}