Με δεσμεύσεις για την άμεση δημιουργία μηχανισμών ελέγχου του παρεμπορίου επέστρεψε από την Αθήνα η αντιπροσωπεία του ΕΒΕΡ

Αντώνης Γραβάνης, πρόεδρος ΕΒΕΡ «Θα επανέλθουμε όσες φορές χρειαστεί για την ανεύρεση λύσης»

Στην Αθήνα βρέθηκε το προηγούμενο τριήμερο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα του ΕΒΕΡ κ. Νίκο Ευκαρπίδη και τον εκπρόσωπο στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και οικονομικό επόπτη κ. Νίκο Στεργίου, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη της διοικητικής επιτροπής στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, αναδεικνύοντας τον κ. Μίχαλο εκ νέου πρόεδρο, καθώς και την 11μελή διοικούσα επιτροπή της ΚΕΕ στην οποία μάλιστα εκ των δύο προέδρων από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ που έθεσαν υποψηφιότητα, κατάφερε να εκλεγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

«Η προσοχή και η ενέργειά μας στραμμένη στην Ροδόπη»

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Γραβάνης δεν υπήρξε υποψήφιος από τη Ροδόπη καθώς «η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στο ΕΒΕΡ Ροδόπης είναι πολύ και έχουμε όλη μας την προσοχή και την ενέργεια στραμμένη σε αυτή την κατεύθυνση». Ωστόσο όπως εξήγησε ο ίδιος  «η εκλογική διαδικασία πήγε πολύ καλά, εκλέχτηκαν άνθρωποι με εμπειρία, αλλά και νεότεροι που θέλουν να προσφέρουν και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος μετά από αυτή τη διαδικασία βγαίνει πολύ πιο δυνατή, την ώρα που τα Επιμελητήρια πρέπει να πρωτοστατήσουν για την επιχειρηματικότητα, η οποία ενώ παγκοσμίως είναι το μοναδικό όχημα για να μπορέσει μια χώρα κι ένα κράτος να οδεύσει προς την ανάπτυξη, στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ο εύκολος στόχο για να μπορούμε να μαζεύουμε φόρους».

Δεσμεύσεις για μηχανισμούς ελέγχου του παρεμπορίου από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης

Με την ευκαιρία της καθόδου του στην Αθήνα, ο κ. Γραβάνης και τα υπόλοιπα μέλη του ΕΒΕΡ Ροδόπης πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων και συσκέψεων η πρώτη εκ των οποίων αφορά στην σχετική με την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείου Οικονομικών, παρουσία της υφυπουργού κ. Παπανάτσιου και των δύο βουλευτών Ροδόπης κ.κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, η οποία επαναλήφθηκε την επομένη στο Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, του Υπουργείου Ανάπτυξης.

«Στην πρώτη σύσκεψη, στο Υπουργείο Οικονομικών ενημερώσαμε πως πλέον η υφιστάμενη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την ελλιπέστατη ως  ανύπαρκτη φύλαξη του Κάθετου άξονα μας δημιουργεί πολλά προβλήματα, καθώς υπεισέρχονται παρανόμως πολλά εμπορεύματα, ενώ θέσαμε επίσης και το ζήτημα της φορολογίας καθώς δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να μπορούμε να ανταγωνιστούμε επιχειρήσεις  που απέχουν 20 λεπτά από την περιοχή μας, και φορολογούνται με 10% όταν εμείς έχουμε 70%» εξήγησε ο ίδιος για να επισημάνει πως στο πλευρό των εκπροσώπων του ΕΒΕΡ τάχθηκαν και οι δύο βουλευτές του νομού, ζητώντας τη δημιουργία μίας μόνιμης βάσης, όπου θα μπορούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ελέγχων όπως εξήγησε ο κ. Γραβάνης η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη ζητήσει τον απαιτούμενο χώρο από το Υπουργείο Εσωτερικών, για τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων, έως τη δημιουργία των οποίων ωστόσο υπήρξε η δέσμευση για την δημιουργία κινητών μονάδων ελέγχου.

Τη δέσμευση για τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου, τα οποία θα βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, εξασφάλισε η αντιπροσωπεία του ΕΒΕΡ και στην σύσκεψη που ακολούθησε με το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δεσμεύσεις την πορεία υλοποίησης των οποίων, όπως επεσήμανε ο κ. Γραβάνης, θα παρακολουθεί συχνά.

«Το Επιμελητήριο αναβαθμίζεται προς όφελος των μελών του που είναι οι επιχειρήσεις της περιοχής και προς αυτή  την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε» τόνισε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως «θα παρακολουθούμε το θέμα, θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, και όσες φορές χρειαστεί θα επανέλθουμε μέχρι όσο γίνεται το δυνατόν περισσότερο να δώσουμε μια λύση».

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, της Νατάσσας Βαφειάδου, 6/2/2018}