Χρονιά ρεκόρ για την παράδοση πινακίδων στη Ροδόπη

Συνολικά 1.817 πινακίδες κατατέθηκαν στην περιοχή μας το 2017, 467 περισσότερες από ό,τι το 2016 – Αυξάνεται η εποχική χρήση των οχημάτων, λόγω αναλογικών τελών κυκλοφορίας και ασφάλισης

Μεγάλες ουρές μέχρι την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, τελευταία μέρα δυνατότητας παράδοσης πινακίδων, είχαν σχηματιστεί στο Γραφείο Αυτοκινήτων στην Εφορία Κομοτηνής, όπου όσοι υπάγονται στη ΔΟΥ Κομοτηνής παρέδιδαν τις πινακίδες των οχημάτων τους, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2018.

Τελικά όλο το 2017 κατατέθηκαν στη Ροδόπη 1817 πινακίδες, 467περισσότερες από ό,τι το 2016, όταν είχαν κατατεθεί, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 2017 (είχε δοθεί πάλι παράταση), 1350 πινακίδες, ενώ το 2015 χρονιά των 2 εκλογικών αναμετρήσεων και των capital control, κατατέθηκαν συνολικά 1427 πινακίδες.

Ο Δεκέμβριος ήταν φέτος ιδιαίτερα πολυάσχολος για το γραφείο Αυτοκινήτων, μιας και μόνο στον τελευταίο μήνα (μαζί με τις 4 μέρες της παράτασης μέσα στον Ιανουάριο) κατατέθηκαν 687 πινακίδες.

Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση των παραδόσεων πινακίδων, η οποία εν μέρει μπορεί να αποδοθεί, πέρα φυσικά της οικονομικής κρίσης που έχει υποχρεώσει χιλιάδες οδηγούν να «κατεβάσουν» πινακίδες αδυνατώντας να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους, σε δύο γεγονότα που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο οι Ροδοπίτες, αλλά και όλοι οι Έλληνες, αντιμετωπίζουν τη χρήση του αυτοκινήτου.

Το ένα είναι ότι τόσο το 2016, όσο και το 2017, έχει δοθεί η δυνατότητα, κάθε φορά εξαιρετικά για το τρέχον έτος, οι οδηγοί να πληρώνουν αναλογικά τέλη για την άρση ακινησίας, με διαφορετικές χρεώσεις για άρση ακινησίας 1 μήνα, 3 μηνών ή για τον υπόλοιπο χρόνο από τη στιγμή που κάνουν την άρση.

Έτσι είναι πολλοί, που βάζουν ξανά πινακίδες, κυρίως το καλοκαίρι, και τις παραδίδουν στο τέλος της προθεσμίας ή του χρόνου ώστε να μην πληρώνουν το πλήρες τέλος κυκλοφορίας, ενώ επειδή η «εξαιρετική» δυνατότητα για άρση ακινησίας έχει δοθεί τα τελευταία έτη, πολλοί περιμένουν αυτή η πολιτική να συνεχιστεί και το 2018.

Την ίδια ώρα την τάση για παράδοση πινακίδων αύξησε το γεγονός ότι πλέον το όχημα δεν μπορεί να είναι ανασφάλιστο, εκτός και αν έχουν παραδοθεί οι πινακίδες.

Έτσι πολλοί οδηγοί, ιδιαίτερα δικύκλων, που πλήρωναν ασφάλεια μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και απλά δεν κινούσαν το όχημά τους υπόλοιπους, τώρα παραδίδουν πινακίδες ώστε να γλιτώσουν το κόστος της ασφάλειας, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που λείπουν στο εξωτερικό και κινούν το όχημα τους μόνο τον καιρό που επιστρέφουν στην χώρα για τις διακοπές τους.

Πάντως από τις ενδείξεις των τελευταίων ετών, και ιδιαιτέρα του 2017, φαίνεται πως η εποχική χρήση του αυτοκινήτου ή του δίκυκλου έχει έρθει για να μείνει, τουλάχιστον μέχρι την ανάταση της ελληνικής οικονομίας όποτε αυτή έρθει.

 

[Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 10/1/2018]