Οι πινακίδες ενημερώνουν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη Ροδόπη

Η σήμανση στην πινακίδα στη Νυμφαία, σε αντιστοιχία με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Οι πινακίδες ενημερώνουν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη Ροδόπη. Πρόκειται για πινακίδες πρόβλεψης πυρκαγιάς που τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία στη Ροδόπη. Η πρωτοβουλία ανήκε στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, με σκοπό να προληφθούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιών. Στον δρόμο που οδηγεί στο δάσος Νυμφαίας, σε δρόμο της Καρυδιάς και σε σημείο κοντά στην Γρατινή βρίσκονται οι πινακίδες. Η τοποθέτησή τους έγινε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. 

Χειροκίνητα σημειώνεται πάνω στην πινακίδα η ημερήσια πρόβλεψη ένδειξης πυρκαγιάς και όπως διαπιστώσαμε χθες οι πινακίδες λειτουργούν για τον σκοπό για τον οποίον τοποθετήθηκαν, δηλαδή για την ενημέρωση των πολιτών. Η πινακίδα πρέπει να ενημερώνεται χειροκίνητα κάθε φορά που η ημερήσια πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς είναι πάνω από δύο. Στην πινακίδα υπάρχουν 5 επίπεδα και αυτήν την στιγμή η ένδειξη βρίσκεται στο «Χαμηλή». Υπάρχουν ακόμα οι ενδείξεις για «μέση», «υψηλή», «πολύ υψηλή» και «κατάσταση συναγερμού». 

Υψηλή ήταν η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 3 για την περιοχή του Νομού Ροδόπης χθες Δευτέρα στις 26/8/2019, δηλαδή ήταν πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

Όπως διαπιστώσαμε στην πινακίδα που βρίσκεται στην είσοδο του δρόμου προς το δάσος της Νυμφαίας είχε επισημανθεί η σήμανση ως «υψηλή». Με τον τρόπο αυτόν κάθε διερχόμενος προς τον δασικό όγκο της Ροδόπης μπορούσε άμεσα να ενημερώνεται την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς, μεριμνώντας έτσι να αποφεύγει συμπεριφορές που μπορούν να  θέσουν σε κίνδυνο το δάσος.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στο 112.

Για περισσότερες πληροφορίες πρόληψης και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://cpdimoskomotinis.weebly.com/.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 26/8/2019}