Ροδόπη: Μειώνεται η σχολική διαρροή στο νομό

Έπεσε κάτω του 10% η "φυγή" μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια – Ευεργετική η δράση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στη μείωση της διαρροής

Τα νέα είναι σχετικά ευχάριστα για το νομό Ροδόπης, ο οποίος κατά το σχολικό έτος 2017-18 σημειώνει μειούμενους δείκτες μαθητικής σχολικής διαρροής. Το φαινόμενο απέχει πάρα πολύ από το να θεωρείται “λυμένο” παρόλα αυτά οι μικροί δείκτες σχολικής διαρροής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σε συνδυασμό με την “φυγή” στη Δευτεροβάθμια που φαίνεται να “πέφτει” από το πλαφόν του 10%, αποτελούν τουλάχιστον σημείο αναφοράς.

Τα τελευταία χρόνια του θέματος έχει επιληφθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης που με διάφορες ενέργειες έχει κρατήσει τους μαθητές εντός των αιθουσών, με αποτέλεσμα τη μείωση των δεικτών. Ταυτόχρονα, φαίνεται σιγά-σιγά να αποδίδει η σχέση εκπαιδευτικών-γονέων-μαθητών.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μόλις τριάντα ήταν οι μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που σταμάτησαν την φοίτησή τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από το 12ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, και να ακολουθούν το 9ο και το 7ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης μας εξηγεί ότι “ο δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν και σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ οι ενέργειες της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης, οι οποίες εφαρμόζουν τον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο καλούνται οι γονείς που ευθύνονται για τη μη φοίτηση των παιδιών τους, και συχνά τιμωρούνται κιόλας”.

Επίσης προσθέτει πως “δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τον παράγοντα της φυγής στο εξωτερικό, δηλαδή τα τελευταία χρόνια φεύγουν αρκετές οικογένειες, χωρίς όμως να ειδοποιήσουν τα σχολεία”.

Δεν δηλώνει παρόλα αυτά ευχαριστημένος, γιατί “ευχαριστημένος είναι μόνο όταν έχει κανείς μηδενική διαρροή, αλλά κι όταν μειώνεται θεωρούμε πως …κάτι κάνουμε”.

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τους 5.858 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων – Λυκείων) της Ροδόπης 473 (299 αγόρια, 174 κορίτσια) σταμάτησαν την φοίτησή τους (άρα έχουν ανεπαρκή φοίτηση) κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, με τον δείκτη να είναι περί του 8%. Στα ημερήσια Γυμνάσια (όσον αφορά στην κομβική τάξη της τρίτης Γυμνασίου) της περιοχής από τους 492 μαθητές διέκοψαν την φοίτηση μόνο οι 8, και στο Γυμνάσιο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Σαπών από τους 54 οι 4. Στο Μουσικό σχολείο καταγράφηκε μηδενική διαρροή. Στην τρίτη Λυκείου από τους 443 των Γενικών Λυκείων διέκοψαν μόλις 2 μαθητές, ενώ στα Επαγγελματικά Λύκεια από τους 180 οι 4. Αυξημένοι είναι οι δείκτες σχολικής διαρροής κυρίως στην Α’ και στην Β’ Γυμνασίου. Η σχολική διαρροή όμως μπορεί να αποδίδεται και στην φυγή στο εξωτερικό.

“Ο αριθμός είναι μικρότερος από το παρελθόν”, διαπιστώνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, και εξηγεί: “Το αποδίδω και στην κινητοποίηση που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια, ότι θα πρέπει τα παιδιά να τελειώσουν την υποχρεωτική φοίτηση, αλλά και στο γεγονός ότι το Γυμνάσιο είναι λίγο πιο εύκολο πλέον, γιατί έχει μειωθεί ο αριθμός εξεταζόμενων μαθημάτων”. Δεν παραγνωρίζει όμως και το εξής: “Η δουλειά που γίνεται στο σχολείο και η προσέγγιση των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές και τις οικογένειες είναι επίσης δύο σημαντικοί παράγοντες”. Επίσης αναδεικνύει ως παράγοντες και την ίδρυση του ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Μελέτης, το πιλοτικό πρόγραμμα ψυχολόγου που είχε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα στο 2ο ΕΠ.ΑΛ., καθώς και στην πολυεπιστημονική ομάδα που επισκέπτεται εβδομαδιαίως τα τμήματα ένταξης. “Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας θα προσπαθήσει να φέρει ό,τι πιο  καινούργιο, καινοτόμο και διευκολυντικό για όλους τους μαθητές”, σημείωσε επίσης η κα Κοσμίδου, δεσμευόμενη ότι η Διεύθυνση εργάζεται σε πλήρεις ρυθμούς το καλοκαίρι, για να προετοιμάσει την ερχόμενη χρονιά.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 6/7/2018}