Πυροπροστασία στις γιορτές Παλιάς Πόλης

Γράψαμε χθες στην εφημερίδα μας για την σύσκεψη της Οργανωτικής επιτροπής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για τα θέματα πυροπροστασίας στον παραδοσιακό οικισμό όπου θα λάβουν χώρα οι «Γιορτές Παλιάς Πόλης», στην οποία δεν προσήλθαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Ρωτήσαμε σήμερα τον κο Νίκο Φωτιάδη, που βρίσκεται στην Ξάνθη και διετέλεσε για χρόνια Αντιδήμαρχος του Δήμου, κάποια περίοδο μάλιστα προΐστατο και της Δημοτικής Αστυνομία και μας είπε την γνώμη του:

«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν μαθαίνουμε ούτε από τα σφάλματά μας, ούτε οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί) μας βάζουν μυαλό ώστε να λάβουμε δραστικά μέτρα για να μη θρηνούμε θύματα και υλικές καταστροφές.

Πολλές φορές την εποχή που ήμουνα στο Δημοτικό Συμβούλιο (2002 και μετά), ρωτούσα τους συναδέλφους μου ‘τι θα γίνει στα στενά της παλιάς πόλης αν ξεσπάσει μια πυρκαγιά, αν σκάσει ένας εκρηκτικός μηχανισμός ή το λιγότερο πάθει ένας άνθρωπος έμφραγμα και πρέπει επειγόντως να μετακινηθεί;’ και δυστυχώς απάντηση δεν λάμβανα.

Ούτε ανοιχτά δρομολόγια προβλέπονταν, ούτε σχέδια εκκενώσεως υπήρχαν, ούτε γιατροί, διασώστες, οχήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής υπήρχαν εγγύς του χώρου των γιορτών, που όλοι έπιναν και χόρευαν. Ο καλός Θεός μας έσωζε!

Υπήρχε ένα όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας στην γέφυρα (δίπλα στον ΚΗΠΟ), ένα πυροσβεστικό όχημα επιφυλακή στον χώρο της Πυροσβεστικής και ένα όχημα της ΕΛΑΣ προς την πλατεία (Λέσχη Αξιωματικών). Αργότερα προσέφεραν τις υπηρεσίες του οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού (μπράβο τους) και επιτέλους τοποθετήσαμε και μερικές χημικές τουαλέτες γιατί όλοι θα θυμούνται ότι οι δρόμοι της παλιάς πόλης βρωμούσα την νύχτα από τα… υγρά της ενούρησης των επισκεπτών και ήταν γεμάτοι σπασμένα μπουκάλια και κάρβουνα- στάχτες από τις ψησταριές.

Τώρα νομίζω ότι βελτιώθηκε η κατάσταση και εύχομαι αυτός ο ωραίος θεσμός που μας έκανε γνωστούς σ’ όλη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια, να μην μετατραπεί σε κρανίου τόπο.

Λήψη σχολαστικών μέτρων χρειάζεται και ετοιμότητα του κάθε επισκέπτη να αυτοπροστατευθεί δίχως πανικό, αλλά με ψυχραιμία και διάθεση να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.

Εύχομαι επιτυχίες στις γιορτές δίχως… παρατράγουδα»

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 24/8/2018}