Άλμα πάνω από την πυρά

Αναβίωσε για 19η φορά «η Γιορτή της Πυράς» - Μικροί και μεγάλοι πήδηξαν πάνω από την πυρά, στα χνάρια της μαρωνίτικης αποτροπαϊκής των «κακών» παράδοσης

Για 19η συνεχόμενη χρονιά αναβίωσε την Κυριακή 30 Ιουλίου, η «Γιορτή της Πυράς» στο κοινοτικό κατάστημα της Μαρώνειας από τον Φυσιολατρικό – Λαογραφικό Μορφωτικό Σύλλογο Μαρώνειας «Οι Κίκονες».

Πρόκειται για την αναβίωση ενός πανάρχαιου εθίμου των κατοίκων της Μαρώνειας, κατά το οποίο μετά το τέλος του θερισμού κάθε καλοκαίρι, όταν η παραγωγή είχε πλέον αποθηκευτεί για τον χειμώνα, έκαιγαν όσα ψάθινα ή ξύλινα εργαλεία, μη αντέχοντας στο χρόνο και τη δοκιμασία της παραγωγής, χαλούσαν και δεν επιδέχονταν διόρθωσης.

Οι Μαρωνείτες είχαν τη συνήθεια να τα καίνε την παραμονή της 1ης Αυγούστου, πιστεύοντας ότι, απομακρύνοντας τα χαλασμένα εργαλεία από τα σπίτια και τις αποθήκες τους, απομάκρυναν κάθε κακό.

Έτσι, ξεκινώντας από την τότε Κεντρική πλατεία του χωριού, που σήμερα είναι η Κάτω Βρύση και συνεχίζοντας διαδοχικά σε άλλα σημεία, συνήθως στα τρίστρατα, οι φωτιές εκτεινόταν σε όλο τον οικισμό.

Όπως αναφέρει στο σύγγραμμά του ο Φώτιος Κωνσταντινίδης, οι ντόπιοι πηδούσαν πάνω από τις φωτιές σταυρωτά με φωνές και αλαλαγμούς, πιστεύοντας ότι έτσι θα καεί και θα φύγει ό,τι κακό φώλιαζε μέσα τους.

Συνδυασμός της παράδοσης με την επιστροφή

Το έθιμο πλέον αναβιώνει στο κοινοτικό κατάστημα της Μαρώνειας, εκεί που άναβε φωτιά και στο τελευταίο τρίστρατο του χωριού, όπου και βρέθηκαν την Κυριακή κάτοικοι και επισκέπτες, για να γνωρίσουν το έθιμο αλλά και να το δουν να περνάει στην επόμενη γενιά, με τα παιδιά του οικισμού να πηδούν πάνω από τη φωτιά.

Τον κόσμο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Σμαραγδάς, ο οποίος περιέγραψε πώς με τις φωτιές οι τότε κάτοικοι πίστευαν ότι απομακρύνουν ό,τι κακό υπήρχε στις παραγωγές αλλά και στα σπίτια τους, αποχαιρετώντας ουσιαστικά το καλοκαίρι και καλωσορίζοντας τον χειμώνα.

Η γιορτή όμως, στα 19 χρόνια που πραγματοποιείται, έχει γίνει και μια μορφή ανταμώματος για τους Μαρωνείτες, που επιστρέφουν τον Αύγουστο από όλα τα σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο, ενώ τους βοηθούν να θυμηθούν τις παιδικές τους αναμνήσεις, μιας και όλοι τους έχουν πηδήσει πάνω από αυτές τις φωτιές και τώρα το κάνουν οι επόμενες γενιές

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr , του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη 31/7/2017}