Κοροναϊός : Προ των πυλών η κορύφωση της νόσου – Η ημερομηνία ορόσημο για τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων

Σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της εξάπλωσης του κοροναϊού μπαίνει η Ελλάδα, αφού το επόμενο διάστημα είναι και αυτό που θα κρίνει τόσο την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας, όσο και τα κυβερνητικά μέτρα, είτε πρόκειται για τα υπάρχοντα, είτε για ακόμα πιο αυστηρά από αυτά

Άπαντες τονίζουν πως η πορεία του ιού στη χώρα μας δεν παρουσιάζει εκθετική αύξηση, πράγμα που σημαίνει πως η εξάπλωσή του βρίσκεται σε πολύ διαχειρίσιμα -κυρίως για το σύστημα υγείας- ποσοστά.

Ωστόσο, με όλους τους επιστήμονες να τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι όλα τα σενάρια, ακόμα και την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών μέτρων.

Βέβαια, η βάση κάθε συζήτησης αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα πρέπει να είναι ένα από τα σκληρότερα -μέχρι στιγμής- που έχει εφαρμοστεί και δεν είναι άλλο από την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει λοιπόν να θεωρείται βέβαιη η παράτασή της πέραν της 6ης Απριλίου ημερομηνίας που αρχικά είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως λήξη του μέτρου. Αυτό ξεκαθάρισε και χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και σήμερα εμμέσως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, μιας και όλοι όσοι ασχολούνται με την πορεία της νόσου στη χώρα μας αναφέρουν ότι μπορεί να κερδίζουμε μικρές μάχες σαν χώρα, ωστόσο ο πόλεμος είναι πολύ μακριά από το τέλος του.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Χαρδαλιά «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών».

Έτσι λοιπόν και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους Έλληνες τηρούν τα μέτρα, με δεδομένο ότι οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, φαίνεται πως έχουν μπει για τα καλά στο «τραπέζι» νέα έκτακτα μέτρα, όπως το κλείσιμο των αεροδρομίων, ή ακόμα και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.

Ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να ενημερώσει τους… ενδιαφερόμενους πως πρέπει να ξεχάσουν -σε περίπτωση που δεν το έχουν ήδη κάνει- την πασχαλινή έξοδο για φέτος.

Κικίλιας: Στις 15 Απριλίου ο πρώτος απολογισμός των μέτρων

Αναφορικά λοιπόν με τα υπάρχοντα μέτρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι στις 15 Απριλίου θα γίνει ο πρώτος απολογισμός.

Ερωτηθείς για το σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, ότι ορόσημο για τα μέτρα είναι η 10η Μαΐου, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «στις 15 Απριλίου θα δούμε αν αυτά τα μέτρα έχουν αποδώσει και μετά θα δούμε τι θα ακολουθήσει».

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε «ευχαριστώ τους συμπολίτες μας για την πειθαρχία που δείχνουν. Ό,τι πρότειναν οι ειδικοί επιστήμονες, το υιοθέτησε πρώτος ο Πρωθυπουργός πολύ πριν από άλλες χώρες. Περάσαμε έναν δύσκολο μήνα με την ανησυχία πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη του ιού. Ναι μεν επεκτείνεται η νόσος, αλλά σε βαθμό που μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας. Ο Απρίλιος είναι πολύ κρίσιμος γιατί τώρα θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα. Κανείς δεν θέλει να δει εικόνες Ιταλίας».

«Είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσει κανείς. Είναι πολύ εύκολο από συγκεκριμένα αποτελέσματα να πάμε σε σενάρια καταστροφής. Κάθε κίνηση που κάνουμε, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο εμάς, τους συνανθρώπους μας και τη χώρα» κατέληξε.

Χαρδαλιάς: Περιμένουμε κορύφωση της πανδημίας

Από την πλευρά του, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους πολίτες ο Νίκος Χαρδαλιάς για την εξάπλωση του κοροναϊού, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης, καθώς τα δύσκολα… είναι μπροστά.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες»  λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος σε περιπτώσεις επιπόλαιων και ανεύθυνων πολιτών που τον εξόργισαν, ανέφερε πως «δεν μπορεί κανείς ελαφρά τη καρδία να διασπά μία εθνική προσπάθεια. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι εκείνοι που έλεγαν πως »έχω δουλειές» και »πάω στο χωριό μου» λειτούργησαν ανεύθυνα».

Έτσι ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζει πως υπάρχουν σχέδια για όλες τις πιθανές καταστάσεις. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό. Αν οι πολίτες εφαρμόσουν με συνέπεια τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, δεν θα χρειαστεί τίποτα από όσα περιγράφετε στην ερώτησή σας» τονίζει ωστόσο.

Ποια περαιτέρω μέτρα εξετάζονται

Σύμφωνα όσα υπογραμμίζει επανειλημμένα ο κ. Χαρδαλιάς, υπουργοί και επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και παρά τη σχετικά καλύτερη εικόνα που υπάρχει στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες, επαναλαμβάνουν πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν κριθεί απαραίτητο, είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν μέτρα που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή του κόσμου. Μέτρα που ενισχύουν τον κοινωνικό περιορισμό, που προβλέπουν ακόμη αυστηρότερη επιτήρηση και εισάγουν σκληρές ποινές για παραβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο «τραπέζι» διάφορες προτάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας:

  • Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.
  • Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα.
  • Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Εφαρμόζεται στην Ιταλία με εξαίρεση περιπτώσεις «απολύτου ανάγκης» και για «λόγους υγείας».
  • Διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζεται ήδη στη Σερβία, είχε εφαρμοστεί και σε κάποιες πόλεις της Κίνας.
  • Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες το κόσμου, όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γαλλίας.
  • Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πρόστιμο είναι 135 ευρώ και 1.500 ευρώ για κατ’ επανάληψη παραβάτες, με σκέψεις να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ.

Πότε θα αρχίσει η ύφεση της επιδημίας

Αν τα νούμερα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, ενδεχομένως σε τρεις εβδομάδες να μπούμε σε ύφεση της επιδημίας, δηλώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – μέλος της Ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .

Στην ερώτηση αν η επιτροπή του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στην κυβέρνηση να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, απαντά: «Εάν και εφόσον δούμε ότι ο κόσμος δεν τηρεί τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, είναι όντως πιθανόν να επιβληθούν και άλλα μέτρα. Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα, είναι ακόμα νωρίς για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα τους και αυτή θα φανεί σε περίπου μία εβδομάδα».

Ήδη πάντως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, κλείσιμο σχολείων και μερικώς κλείσιμο μαγαζιών εστίασης, που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες, φαίνεται πως αποδίδουν μέχρι ώρας, με την καμπύλη νοσηρότητας να μην έχει περάσει σε εκθετική αύξηση, τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που είναι το σημείο πίεσης του συστήματος υγείας και αποτελεί τη γέφυρα ζωής για τους ασθενείς, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι είναι κρίσιμο ο αριθμός των διασωληνωμένων να μην ξεπεράσει τους 250 οποιαδήποτε στιγμή.

Η ημερομηνία ορόσημο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» εφόσον οι περιορισμοί τηρηθούν απόλυτα (όπως συμβαίνει σήμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών) και αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει, με την ημερομηνία ορόσημο να είναι η 10η Μαΐου.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί αυτό και νωρίτερα, αλλά και πολύ αργότερα…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, όπως και επιβλήθηκαν, με προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων. Θα ακολουθήσουν τα καταστήματα, τα εστιατόρια και στο τέλος θα ξεκινήσουν σταδιακά οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό, ανά χώρα και ανάλογα πως θα εξελίσσεται εκεί η πορεία της πανδημίας.

Σημειώστε πως όλα τα παραπάνω σχετίζονται 100% με την εφαρμογή σήμερα των μέτρων, και τη διατήρηση της πειθαρχίας σ ’αυτά τις επόμενες εβδομάδες, που αναμένεται να διαφανεί και η κόπωση στην κοινωνία, όταν παράλληλα θα «ανοίγει» και ο καιρός

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 29/3/2020}