Προς συγχώνευση τρία Τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή

Με ψήφισμα αντιδρά το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στις εξελίξεις: «Είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη»

Από την πίσω πόρτα, κι ενώ το Υπουργείο Παιδείας έχει πάρει τα εύσημα από την τοπική κοινωνία για την απόφαση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να μετεξελιχτεί σε 3ο μεγαλύτερο της χώρας με την απορρόφηση Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας νέων Τμημάτων Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, έρχεται στο «φως» η πρώτη αρνητική εξέλιξη για την περιοχή μας.

Ο λόγος για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, που εδρεύουν και λειτουργούν στην Κομοτηνή, σε μόλις ένα. Πρόκειται για τα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας & Εθνολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, που είναι σαφές ότι έχουν εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο. Η συγχώνευσή τους σε ένα, αναμένεται να έχει επίπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και πιθανώς μείωση των εισακτέων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια τα τρία αυτά Τμήματα θεωρητικών σπουδών, δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν πολλούς πρωτοετείς φοιτητές, με αποτέλεσμα αρκετές θέσεις να μένουν άδειες, καθώς στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται αποστροφή των νέων από τα επιστημονικά πεδία των θεωρητικών σπουδών.

Ηχηρή αντίδραση από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας

Με ψήφισμά του αντιδρά στις διαφαινόμενες εξελίξεις το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ. Το κείμενο αναλυτικά:

«[…] Δηλώνουμε απερίφραστα την έντονη αντίθεσή μας σ’ αυτήν την ενέργεια και την λύπη μας για την σπουδή στον τρόπο μεθόδευσής της.

Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη. Σε καμμία χώρα του κόσμου δεν καταργούνται τα Τμήματα της εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικείμενα τα οποία εξετάζονται στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις παγκοσμίως. Ακόμη και αν οι υποψήφιοι όλης της χώρας έπαυαν να επιλέγουν την Ελληνική Φιλολογία, δεν θα νομιμοποιούνταν καμμία Ελληνική κυβέρνηση να την καταργήσει για αυτονόητους λόγους.

Η συγχώνευση που επιχειρείται θα ήταν προφανής απόδειξη της αδιαφορίας των κυβερνώντων για τη Θράκη ειδικότερα και για την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, και μάλιστα αντιφατική ενέργεια στο πλαίσιο της πολιτικής για ενίσχυση και επέκταση του Δ.Π.Θ. και την ανάδειξή του ως τρίτου μεγαλύτερου Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας η συγχώνευση αυτή θα αποτελούσε εντελώς άδικη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύουν τα αντικειμενικά δεδομένα: Το Τμήμα, που πλησιάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική επιλεξιμότητα (ο αριθμός εισαγομένων/πρωτοετών φοιτητών είναι εφέτος πάνω από τον μέσο όρο των Τμημάτων Φιλολογίας της χώρας, ενώ η μικρή κάμψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει πολλές αιτίες και δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο Τμήμα). Το υψηλό επιστημονικό προφίλ των μελών του, η διοργάνωση συνεδρίων και η παραγωγή επιστημονικού έργου εν γένει αναγνωρίζονται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Από τα τρία Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του (τα δύο Διϊδρυματικά) αποφοιτούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό πάρα πολλοί διπλωματούχοι. Στο Τμήμα υλοποιούνται ερευνητικά προγράμ­ματα υψηλού προϋπολογισμού, προσοδοφόρα για το Δ.Π.Θ. και την ευρύτερη Περιφέρεια. Επιπλέον, το Τμήμα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της αγοράς και η εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων του αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία ως απολύτως ικανοποιητική. Η εξωστρέφεια του Τμήματος και η σύνδεσή του με την τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία είναι επίσης αδιαμφισβήτητες. Στις σχετικά πρόσφατες πιστοποιήσεις του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών δεν διατυπώθηκε η παραμικρή αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του Τμήματος.

Και, παρά τα παραπάνω, έχει αποφασιστεί ότι αξίζει να θυσιαστεί αυτό το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας εξαιτίας της χαμηλής βιωσιμότητας των άλλων δύο Τμημάτων της Σ.Κ.Α.Σ., και ενώ το ίδιο είναι απολύτως υγιές.

Όμως: Η συγχώνευση όχι μόνο δεν θα κάνει πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους το ένα και μοναδικό νέο Τμήμα που θα προκύψει, εφόσον αυτό θα έχει επιστημονική ανομοιογένεια, αλλά, αντίθετα, θα παρασύρει σε περιπέτειες βιωσιμότητας και το καθ’ όλα υγιές Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στην επιλεξιμότητα, στην εξειδίκευση του πτυχίου, στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, αλλά και στο ερευνητικό/ακαδημαϊκό προφίλ των μελών του.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, για να ενισχυθούν τα αδύναμα Τμήματα και παραμένουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε για την επίλυση του προβλήματος, όπως ήδη έχουμε δηλώσει στη σχετική ενημερωτική συνάντηση, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και παραγωγικής συζήτησης».

Πηγή https://xronos.gr/ 8/11/2023