Προϊόντα από Θράκη για την Ιαπωνία

Σχεδιάζεται επίσκεψη Θρακιωτών Επιχειρηματιών στην Ιαπωνία – Ενδιαφέρον για αγροτικά προϊόντα, μετά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από Ιάπωνες

Θετικό πρόσημο δίνει στην επίσκεψη του Ιάπωνα πρέσβη Yasuhiro Shimizu στην Θράκη ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ Αλέξανδρος Κοντός. «Η πρεσβεία ήρθε σε επαφή με τον εμπορικό κόσμο των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Θ’ ακολουθήσουν κι άλλες επαφές έτσι ώστε η Πρεσβεία να μας φέρει σε επαφή με επιχειρηματίες της Ιαπωνίας» δηλώνει στο www.ypaithros.gr.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, είναι η επίσκεψη Θρακιωτών επιχειρηματιών στην Ιαπωνία και αντίστοιχα ένα ταξίδι εισαγωγέων στην Θράκη. «Πέραν του καπνού, επεκταθήκαμε και σε άλλα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα. Επίσης, συζητήσαμε για την ανάπτυξη του τουρισμού δεδομένου ότι η Θράκη έχει αρχαιολογικά μνημεία, πανέμορφες παραλίες και ξενοδοχεία που μπορούν να υποδεχτούν Ιάπωνες τουρίστες», λέει τονίζοντας την αγάπη του πρέσβη για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Τα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή είναι αυτά που θα διαμορφώσουν την ομάδα των Ελλήνων επιχειρηματιών που θα επισκεφθούν την Ιαπωνία. Ο κ. Κοντός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ιαπωνία εισάγει μεγάλες ποσότητες ακτινίδιου από τη Νέα Ζηλανδία γι’ αυτό και μετέφερε στον Ιάπωνα Πρέσβη ότι θα μπορούσε με ανταγωνιστικούς όρους να εξάγει και η Ελλάδα, με δεδομένη την αξιόλογη παραγωγή που έχουν η Καβάλα και η Πιερία. Προσθέτει ότι αναφερθήκαν «στο ενδεχόμενο αύξησης της εξαγωγής βαμβακιού στην Ιαπωνία από την Ροδόπη αλλά και σε προϊόντα αλουμινίου καθώς η εκεί αγορά τώρα αναπτύσσεται».

Αναφορικά με το ενδιαφέρον του Πρέσβη για τον καπνό σημειώνει ότι δεν επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak καθώς η εξαγορά της από την Japan Tobacco δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Στυλιανίδης, αποτιμώντας την επίσκεψη του Πρέσβη,  εξηγεί ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν μαζί με τον κ. Κοντό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιαπωνία αποτελεί για την περιοχή μια σημαντική αγορά. «7.000 ντόπιοι παραγωγοί καπνού Μπασμά και πολλοί περισσότεροι παραγωγοί βάμβακος εξάγουν εκεί την παραγωγή τους μέσω της ΣΕΚΕ και των τοπικών εκκοκκιστηρίων. Τώρα μάλιστα που η γιαπωνέζικη τσιγαροβιομηχανία JTA ολοκληρώνει την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, η φίλη χώρα αποκτά για τη Θράκη ακόμα μεγαλύτερη στρατηγική σημασία. Αγωνιζόμαστε λοιπόν να βρεθούμε πιο μπροστά από τις εξελίξεις, για να προστατέψουμε το μέλλον των αγροτών και των βιομηχανιών μας. Παράλληλα νοιαζόμαστε για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και άλλων προϊόντων καθώς και για την προώθηση επενδύσεων ή συνεργασιών που θα ζωντανέψουν τη βιομηχανική μας παραγωγή».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, της Μαρίας Αμπατζή, 22/5/2018}