Το πρόγραμμα των ΘΛΕ – Καρναβάλι Ξάνθης 2020

ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ – ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020 – ΠΕΡΙΟΔΟΣ 55η

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και η Οργανωτική Επιτροπή οργανώνουν τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2020.

Υγειονομική κάλυψη:

  1. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης.
  2. Ομάδα Διάσωσης και Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Χρ. Τσέπελης

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι αποτελούν έναν εορταστικό και διαχρονικό θεσμό, μια λαϊκή γιορτή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Ξάνθης, της «κυράς της Θράκης». Στη διάρκειά τους τιμώνται οι παραδόσεις του τόπου μας με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά που συνδυάζονται με σύγχρονες μορφές διασκέδασης. Δράσεις για ενήλικες και παιδιά συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει λαογραφικά δρώμενα, συναυλίες, παιχνίδια, παρελάσεις .

Ο Δήμος Ξάνθης έχοντας επίγνωση της τεράστιας πολιτιστικής του κληρονομιάς, διοργανώνει για 55η φορά το Καρναβάλι 2020, χωρίς να ξεχνά ότι η ουσία αυτής της μεγάλης λαϊκής γιορτής είναι πάνω από όλα μια ωδή στη χαρά της ζωής. Έτσι λοιπόν, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, για ακόμα μια χρονιά αλλάζουν τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας και μας καλούν να ζήσουμε έστω για λίγο, στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Η πόλη μας, για ακόμα μια χρονιά μετατρέπεται σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο.

Οι ετήσιες εκδηλώσεις του Καρναβαλιού της Ξάνθης αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες και σε αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα θέλουμε να προσκαλέσουμε όλους τους Ξανθιώτες μα και κάθε ταξιδιώτη να γευτεί στιγμές χαράς, ξεγνοιασιάς και μέθεξης στη φιλόξενη πόλη μας.

Η Ξάνθη γιορτάζει με «Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα» λέξεις που χαρακτηρίζουν εύστοχα την όμορφη και γραφική πόλη της Θράκης. Το Καρναβάλι της Ξάνθης θα συνεχίσει την πορεία του μέσα στο χρόνο και κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερο γιατί πάντα θα υπάρχουν οι Ξανθιώτες και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που θα το αγαπούν και θα το στηρίζουν και εμείς που θα υπηρετούμε πάντα αυτή την ιδέα!!

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή διασκέδαση!

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Ηλίας Ασκαρίδης

Έχω την τιμή και την χαρά να αναλαμβάνω τον μεγάλο αυτόν θεσμό στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας. Οι συνεργάτες μου και εγώ, όπως και το διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, βλέποντας την πετυχημένη του πορεία στα πενήντα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, έχουμε έναν στόχο: να τον προχωρήσουμε και να τον φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά. Έχοντας επίγνωση αυτής της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με όρεξη για δουλειά, με νέες ιδέες, με περισσότερη συνεργασία με τους συλλόγους, εθελοντές και φορείς θα βάλουμε το λιθαράκι έτσι ώστε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Οι εορταστικοί φωτισμοί των δρόμων και της κεντρικής σκηνής, οι καρναβαλικές νύχτες, οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την άρτια παρουσία αρμάτων και υποδομών, η τελετή έναρξης και λήξης με τις συναυλίες και τα πυροτεχνήματα, η παιδική, η βραδινή και η μεγάλη παρέλαση καθώς και οι εκδηλώσεις στον χώρο του αμφιθεάτρου είναι η ειδοποιός διαφορά που χαρακτηρίζει τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι.

Στις επιμέρους εκδηλώσεις, έχουν επιλεγεί να παρουσιαστούν λαογραφικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου από πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους. Αναβαθμίζεται η ημέρα της γιορτής της λαογραφίας καθώς και όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν την παράδοση του τόπου μας. Έχουμε εντάξει, εκτός των μεγάλων συναυλιών και μοντέρνα και λαϊκά σχήματα από την πόλη μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην παιδική καρναβαλική παρέλαση, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδία. Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα που ακολουθεί, ο αναγνώστης θα βρει δράσεις και θεάματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Εκθέσεις, εικαστικά, κινηματογράφος, διαλέξεις, συναυλίες, δρώμενα, αναβιώσεις εθίμων, είναι λίγα από όσα κάνουν το καρναβάλι της Ξάνθης να είναι ξεχωριστό. Αυτό που αποκαλούμε εμείς θησαυρό της πόλης μας.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους από καρδιάς για τη συμμετοχή σας, το αστείρευτο κέφι, τη ζωντάνια στη μεγάλη αυτήν γιορτή. Δική μας και δική σας.

Καλώς να ορίσετε λοιπόν.

O Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Νικόλαος Ευφραιμίδης

Καλώς ήρθατε στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές Ξάνθης του 2020, στην όμορφη γιορτή της παράδοσης και της διασκέδασης.

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές έκαναν την φιλόξενη Ξάνθη γνωστή σε όλη την Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει συρροή πολλών επισκεπτών. Ο θεσμός αυτός, συνετέλεσε και συντελεί στη δημιουργία και άλλων θεσμών, φορέων και συλλόγων και πληθώρας πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στην ακριτική πολυπολιτισμική μας πόλη κάνοντάς την να είναι ξεχωριστή.

Ο χαρακτήρας τους, ως γιορτών αναβίωσης της θρακιώτικης παράδοσης, μας δίνει ένα κίνητρο να συμμετέχουμε σε αυτές και τονώνει το αίσθημα του εθελοντισμού των πολιτών .

O κόσμος έχει ανάγκη να «ξεδώσει» και να γλεντήσει, ιδιαίτερα τις ημέρες του καρναβαλιού. Έτσι, η περίοδος της Αποκριάς είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ξεφύγουμε και να ομορφύνουμε τη ζωή μας με διασκέδαση.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των ΘΛΕ

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 4/2/2020}