Κοσμοσυρροή για την πολιούχο Αγία Παρασκευή

Ημέρα γιορτής είναι Τετάρτη 26/7 για την Κομοτηνή, καθώς εορτάζεται η πολιούχος της πόλης Αγία Παρασκευή. Η Αγία Παρασκευή ή Παρασκευή Αθληφόρος ή Παρασκευή Μεγαλομάρτυς είναι Αγία της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας και θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο έπαρχος Ασκληπιός είχε προσπαθήσει να τη βασανίσει, ρίχνοντας στο ‘κελί’ της φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν. Έτσι ο Ταράσιος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει!

Το όνομα και η μνήμη της τιμούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου, ενώ προς τιμή τις πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην Κομοτηνή, το διήμερο 25-26 Ιουλίου.

Αυτή η εικόνα της Θεοτόκου είναι το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μία φοβερή πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ένα μετόχι της μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Έκτοτε μεταφέρθηκε στον Άθωνα.

Στη νοτιοδυτική γωνιά του Μοναστικού συγκροτήματος της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου βρίσκεται ο Πύργος όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, δημιούργημα του 13ου αιώνα. Σ’ αυτήν η Παναγία κρατάει τον Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο, ο οποίος κρατάει τα σύμβολα του Πάθους. Γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται διάφορες μορφές προφητών.

Η προέλευση του ονόματος

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του Μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, 26/7/2017}