#Press_Local: Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τις συνθήκες εργασίας σε ΜΜΕ της Μακεδονίας–Θράκης

Νέο θεσμικό εργαλείο για την αποτύπωση των συνθηκών εργασίας και την ενίσχυση των όρων απασχόλησης στον περιφερειακό Τύπο θέτει στη διάθεση των επαγγελματιών δημοσιογράφων η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Πρόκειται για ειδική ψηφιακή πλατφόρμα με την επωνυμία #Press_Local, που έχει αναπτυχθεί με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), χάρη σε πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Trade Unions for a Fair Recovery.

Η εν λόγω πλατφόρμα, η οποία απευθύνεται σε μέλη και μη μέλη της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης, παραδόθηκε επισήμως σε λειτουργία το Σάββατο 18 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τη διάρκεια εργαστηρίου, που φιλοξενήθηκε στο Νομαρχείο Έβρου, παρουσία αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, δημοσιογράφοι ΜΜΕ των νομών Έβρου, Κομοτηνής και Ξάνθης εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες υποβολής αναφορών.

Με πρόταγμα την αρχή «Γνωρίζουμε, για να διεκδικούμε, μαθαίνουμε, για να δρούμε», η ψηφιακή πλατφόρμα (https://www.press-local.gr/) συγκεντρώνει χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής πρωτοτυπίας. Ιδρύεται για πρώτη φορά από συλλογικό φορέα δημοσιογράφων στην Ελλάδα, εντασσόμενη στο πεδίο ανάπτυξης του ψηφιακού συνδικαλισμού και υπηρετώντας την ενδυνάμωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜ-Θ κατά την παρουσίαση που έγινε στο Νομαρχείο Έβρου, κύρια επιδίωξη της νέας δράσης είναι η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας για τα ΜΜΕ της Μακεδονίας και της Θράκης. Παράλληλα, η ΕΣΗΕΜ-Θ επιδιώκει να υποστηρίξει έτι περαιτέρω τη λειτουργία περιφερειακών ΜΜΕ μικρής κλίμακας και να συνεισφέρει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού προς την τοπική δημοσιογραφία.

Μέσω της πλατφόρμας #Press_Local:

  • Καταγράφονται όλα τα Μέσα Ενημέρωσης που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
  • Συλλέγονται και διαμοιράζονται πληροφορίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση εργασίας όλων των δημοσιογράφων, μελών ή μη μελών, που εργάζονται σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
  • Αποτυπώνονται προβλήματα και τελούν υπό παρακολούθηση αλλαγές σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις συνθήκες εργασίας, τις συμβάσεις, το μοντέλο λειτουργίας των ΜΜΕ, δεοντολογικά θέματα, αμφιλεγόμενες συντακτικές αποφάσεις, νομικά ζητήματα (υποθέσεις δυσφήμισης) κ.ά.

Οι ειδοποιήσεις/αναφορές που εισάγονται στην πλατφόρμα #Press_Local από μέλη ή μη μέλη της Ένωσης Συντακτών, αξιοποιούνται, κατόπιν επαλήθευσης, από την ΕΣΗΕΜ-Θ:

  • για να παρεμβαίνει εγκαίρως, όταν χρειάζεται να επιλυθούν επείγοντα ζητήματα,
  • για να αξιολογεί, βάσει τεκμηρίων, τις συνολικές συνθήκες λειτουργίας των τοπικών ΜΜΕ,
  • για να οργανώνει αναλόγως τη στρατηγική της, όσον αφορά στην άσκηση πιέσεων προς τους εργοδότες ή/και την κυβέρνηση,
  • για να προετοιμάζει τη διαπραγμάτευση συλλογικών συμβάσεων με τους εργοδότες.

Εργασιακά ζητήματα

Στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε επίσης στο Νομαρχείο Έβρου μετά την παρουσίαση της πλατφόρμας, με τη συμμετοχή τοπικών δημοσιογράφων και εργασιακών αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΜ-Θ, συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που αφορούν στους εργαζόμενους σε ΜΜΕ της Θράκης. Η ελλιπής εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, η παροχή χαμηλών αμοιβών, η υποαπασχόληση και οι δυσκολίες ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας ετέθησαν στο επίκεντρο της αμφίδρομης ενημέρωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παραβίαση αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και στην έξαρση φαινομένων λογοκλοπής, ενώ επισημάνθηκε η χρησιμότητα να οργανωθούν δράσεις κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες και σε σύνθετα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ώρα για σαφείς κανόνες

Εξάλλου, οι δυνατότητες σύναψης νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους του περιφερειακού Τύπου διερευνήθηκαν σε συνάντηση εργασίας που είχε στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ με ιδιοκτήτες τοπικών ΜΜΕ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜ-Θ προέβαλαν την ανάγκη να τεθούν σαφείς κανόνες, όσον αφορά στη λειτουργία της τοπικής αγοράς εργασίας, και να αναβαθμιστούν οι όροι αμοιβής των δημοσιογράφων. Η άνιση κατανομή της κρατικής διαφήμισης σε περιφερειακά ΜΜΕ, η απουσία εξειδικευμένου δυναμικού, η υποστελέχωση και η διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου ήταν, μεταξύ άλλων, τα κύρια ζητήματα που περιέγραψαν οι παριστάμενοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ της Θράκης.

Στην αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που μετέβη στη Θράκη, έλαβαν μέρος η αντιπρόεδρος Φανή Σοβιτσλή, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Κοντογουλίδης, ο ταμίας Βασίλης Πεκλάρης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Τάσος Ρέτζιος και ο αναπληρωτής ταμίας Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

Την παρουσίαση της φιλοσοφίας και των αρχών λειτουργίας της πλατφόρμας ανέλαβε ο διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γιάννης Κοτσιφός.

Για τη διάδοση της χρήσης και την εξοικείωση με τη λειτουργία της πλατφόρμας #Press_Local πρόκειται να διεξαχθούν άλλα τρία (3) εκπαιδευτικά εργαστήρια σε ισάριθμες πόλεις, την Καβάλα, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη. Στα εργαστήρια αυτά θα εκπαιδευτούν συνολικά 60 δημοσιογράφοι (20 άτομα σε κάθε εργαστήριο), οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν το ρόλο εκπαιδευτών σε πρόσθετες δράσεις κατάρτισης, που θα απευθύνονται σε νέους χρήστες του ηλεκτρονικού συστήματος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 20/3/2023}