Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του ‘Παρμενίωνα’»

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησαν την άσκηση «Βελισσάριος» που έγινε στην Αλεξανδρούπολη

Από το πεδίο βολής «Αετός» στην Αλεξανδρούπολη παρακολούθησε την νυχτερινή άσκηση «Βελισσάριος» που αποτελεί την τελική νυχτερινή φάση της ετήσιας διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2019» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Διαπίστωσα και εγώ για ακόμα μια φορά από κοντά βράδυ σε σχετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες το αξιόμαχο και τον συντονισμό όλων των μονάδων μας.

Την εντυπωσιακή εξοικείωση του προσωπικού μας με νέα οπλικά συστήματα αλλά κυρίως τις ικανότητες και τις αρετές του κάθε ένστολου ξεχωριστά» είπε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του μετά το πέρας της άσκησης, που είχε «κινηματογραφικά» χαρακτηριστικά, τουλάχιστον για τους μη έχοντες σχέση με τα στρατιωτικά θέματα. 

Η άσκηση διεξήχθη χωρίς απρόοπτα και το πρόγραμμα τηρήθηκε απαρέγκλιτα, ενώ επεδείχθη ο σύγχρονος οπλισμός του ελληνικού στρατού και φυσικά οι ικανοί χειριστές του.  

«Πάνω από όλα όμως και σήμερα εδώ πέρα από τον ακριτικό Έβρο γίναμε όλοι μάρτυρες του ισχυρού εθνικού φρονήματος όλων των στρατευμένων. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το δόρυ αλλά ταυτόχρονα και η ασπίδα της πατρίδας μας.

Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πυλώνας ισχύος της χώρας: στον αέρα, στην ξηρά και τη θάλασσα. Και στους κυματισμούς των διεθνών σχέσεων, στις άγονες ρητορικές εξάρσεις απαντούν πάντα με ψυχραιμία, με προετοιμασία και κυρίως με αυτοπεποίθηση. Παρατηρούν και αγρυπνούν αλλά βρίσκονται πάντα σε διαρκή ετοιμότητα. Γνωρίζουν άλλωστε ότι έχουν δίπλα τους όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο – έχουν δίπλα τους δυνατούς συμμάχους. Έχουν δίπλα τους κυρίως ενωμένο ολόκληρο τον ελληνικό λαό», παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά μεγάλο μέρος του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση, στην έκθεση που είχε διαμορφωθεί πίσω από το παρατηρητήριο του πεδίου βολής «Αετός».

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Την άσκηση παρακολούθησαν και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κ. Γκιουλέκας, Α. Δαβάκης, Α. Δημοσχάκης, Μ. Λαζαρίδης, Θ. Δρίτσας, Δ. Χαρίτος, Κ. Ζουράρις, Σ. Σακοράφα.

Επίσης παρευρέθηκαν βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι του κλήρου και Ακόλουθοι Άμυνας πολλών χωρών.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν εξαιρετική αποτρεπτική ισχύ»

«Πολεμάτε κάθε μέρα γα να γίνεστε καλύτεροι, αλλά γίνεστε καλύτεροι όχι για να πολεμάτε αλλά δια της αποτρεπτικής αυτής ισχύος να διασφαλίζετε την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να εδραιώνετε την πεποίθηση σε όλο το λαό ότι μπορούν και πρέπει να νιώθουν ασφαλείς» σημείωσε στον δικό του χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Στην φετινή άσκηση «Παρμενίων», όπως και σε προηγούμενες ασκήσεις συμμετείχαν και τάγματα Εθνοφυλακής, αποδεικνύοντας την άμεση σύνδεσή τους με τον Ελληνικό Στρατό, αλλά και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. 

Στον «Αετό» της Αλεξανδρούπολης μάλιστα, ο κος Μητσοτάκης βράβευσε Εθνοφύλακες από την Ελλάδα και την Κύπρο, σε μία κίνηση αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους. 

Το απρόοπτο της Σαμοθράκης 

Ο επίλογος της φετινής άσκησης «Παρμενίων 2019» γράφτηκε στη Σαμοθράκη με τη συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού. Η τελική φάση ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, λόγω ενός απροόπτου που συνέβη τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν η φρεγάτα «Έλλη» προσάραξε στα ανοιχτά της Καμαριώτισσας, αλλά το πλήρωμα με τους κατάλληλους χειρισμούς κατάφερε να την αποκολλήσει.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Θανάση Τσολάκη, 5/10/2019}