Πάνος Σκουρλέτης: Περιοδεία στην ΑΜΘ με την εξόρυξη στην ατζέντα

Διαβάζω στην κομματική ΑΥΓΗ πως η συζήτηση επί της προοπτικής εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, είναι σύμφωνα με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Επικρατείας, Πάνο Σκουρλέτη, ένας από τους βασικούς λόγους της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Ο κος Σκουρλέτης γνωρίζει πολύ καλά τον «αγώνα» κατά της εξόρυξης, αφού είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους της αποτελμάτωσης της επένδυσης της Χαλκιδικής επί ΣΥΡΙΖΑ και επί της –αποτυχημένης από κάθε άποψη– υπουργίας του στο ΥΠΕΝ.

Μαζί με την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά και στελέχη του Κόμματος, πραγματοποίησε συναντήσεις με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη και με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνέχεια σειρά είχε η «ενημέρωση των κατοίκων». Δηλαδή, επίσκεψη στο χωριό Πέραμα, το οποίο βρίσκεται σχεδόν πάνω σε ένα από τα χαρακτηρισμένα κοιτάσματα. Στο καφενείο του χωριού ο Πάνος Σκουρλέτης «ενημέρωσε» τους κατοίκους για τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους από μια ενδεχόμενη εξορυκτική διαδικασία,, ενώ του μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης.

Όπως είθισται, είχαμε και δηλώσεις: «Είναι απαράδεκτο να γίνονται επιλογές οι οποίες μας γυρνούν πίσω, καταστρέφουν την τοπική οικονομία, το περιβάλλον και υποθηκεύουν τον μέλλον και τη ζωή σε αυτό τον τόπο. Οι εξορύξεις χρυσού είναι καταστροφικές για τις ελληνικές συνθήκες. Προφανώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κάθε εταιρείας που τις εκμεταλλεύεται, αλλά λειτουργούν εις βάρος της ζωής των  περισσότερων. […]. Έχουμε την αρνητική εμπειρία από την Χαλκιδική. Η εξόρυξη σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Υπονόμευση της αγροτικής οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, διαλύει κυριολεκτικά το περιβάλλον, καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα».

Όπως καταλάβατε, βρέθηκε νέος πόλος αντιπολιτευτικής πολιτικής, οι εξορύξεις στη Θράκη. Επίσης, ο κος Σκουρλέτης δεν παρέλειψε να μιλήσει για… σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου… «αντί να κινηθεί αυτή η κυβέρνηση στα βήματα της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουμε «να επιλέγονται λύσεις από το παρελθόν. Γυρνάμε σε μοντέλα και αντιλήψεις προ 30 και 40 ετών. Είναι όλα αυτά που τελικά οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας».

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς να αποστρέψει τη συζήτηση από τις εσωκομματικές διενέξεις και την αμηχανία στην επιλογή του χαρακτήρα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», και ψάχνει ως συνήθως εχθρούς να κατατροπώσει. Εδώ έχουμε μια επανάληψη ενός παλιού έργου… Όπως και οι Σκουριές, έτσι και το Πέραμα, θα χρησιμοποιηθεί ως αντιπολιτευτικό εργαλείο και θα εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση που δεν θα βγάλει πουθενά, και κυρίως μόνο ζημιογόνος θα αποβεί για τον τόπο και την τοπική κοινωνία.

Φωτό: Ενημέρωση στο καφενείο στο Πέραμα, από τον «ειδικό» στις εξορύξεις, Πάνο Σκουρλέτη.